Kievul istoric este ameninţat

Eugene Dovbush
06.08.2012

KIEV, Ucraina - Centrul istoric al Kiev, un oraş fondat pe malurile fluviului Nipru cu aproape 1.500 de ani în urmă, găzduieşte multe clădiri frumoase şi importante de patrimoniu. Dar în ultimii ani, arhitectura veche din capitala Ucrainei a fost supusă unui pericol în creştere din cauză că investitorii au ridicat zgârie-nori din sticlă lângă structuri vechi, ducând la blocaje de trafic şi distrugând estetica.

Cu toate acestea, această dezvoltare poartă o ameninţare şi mai mare. Multe clădiri vechi au început să se prăbuşească deoarece vechile lor fundaţii nu mai pot suporta şi greutatea structurilor contemporane adiacente.

O clădire în pericol de colaps este Catedrala Sf. Sofia – unul din cele mai importante repere religioase din Europa – care are 1.000 de ani.

În interiorul ariei protejate a muzeului în aer liber, cunoscut sub numele de Sophia din Kiev, este interzis în conformitate cu legislaţia ucraineană să se construiască clădiri noi. Monumentul istoric a fost înscris şi ca un sit al patrimoniului mondial UNESCO, în 1990.

În ciuda restricţiilor, un bloc cu 10 etaje este construit lângă catedrala magnifică.

Michael Dehtyaryov, membru al Uniunii Naţionale a Artiştilor Plastici din Ucraina şi al Academiei de Ştiinţe din New York, şi-a petrecut cea mai mare a vieţii apărând monumentele arhitecturale din Kiev. El spune că această construcţie nu numai că umbreşte frumuseţea catedralei, dar pune în pericol şi starea sa fizică.

"De o importanţă deosebită este hidrogeologia", susţine Dehtyaryov.

"Circulaţia apei subterane nu s-a schimbat aici timp de secole. Dar dacă se va construi aici o casă cu fundaţia pe piloni [piloni lungi îngropaţi adânc în pământ], atunci această circulaţie este perturbată, iar nivelul apei subterane creşte."

El a susţinut că temelia catedralei Sf. Sofia a început deja să se prăbuşească. Au apărut multe fisuri pe zidurile catedralei, iar un mozaic celebru al Maicii Domnului Oranta a devenit umed.

Deşi proiectul blocului ameninţă monumentul, investitorul, Investment Building Group Ltd., face publicitate clădirii folosindu-se de faptul că se află situat lângă Sf. Sofia. Complexul este numit Fresco Sf. Sofia.

UNESCO a avertizat deja Ucraina că ar trebui să abordeze problema.

După cea mai recentă inspecţie din 2011, raportul UNESCO a cerut guvernului "să definească o zonă istorică urbană protejată în centrul Kievului, cât mai curând posibil", şi să se asigure că legile sunt puse în aplicare. Următoarea revizuire va avea loc în 2013.

Problema construcţiei de lângă Catedrala Sf. Sofia reprezintă doar o mică parte a problemei generale de dezvoltare din centrul istoric al Kievului. În ultimele decenii, zona a devenit principalul cartier de afaceri din ţară, unde se află toate birourile marilor companii.

Activiştii locali, cum ar fi Timur Ibraimov de la organizaţia Apăraţi Vechiul Kievul, susţine că districtul de afaceri a fost mutat la marginea oraşului, cu mult timp în urmă. Acest lucru a salvat zona istorică a fluviului Nipru de evoluţiile imobiliare şi de alte proiecte de construcţii, care distrug atât de mult atmosfera tradiţională a oraşului şi care cauzează prăbuşirea lentă a importante clădiri de patrimoniu.

"Din păcate, nu toţi funcţionarii de aici sunt gata să-şi îndeplinească obligaţiile cu seriozitate. Mulţi caută să lucreze într-un loc "cool"... Asta duce la acest tip de situaţie în care noi clădiri de birouri se pot construi într-un centru istoric", susţine Ibraimov.

Mulţi critici ai construcţiei dau vina pe interese de afaceri puternice şi pe o cultură a corupţiei.

Dehtyaryov de la Uniunea Artiştilor Plastici dă vina pe corupţie şi pe urmărirea unui câştig personal în detrimentul intereselor comune. "Oligarhii noştri sunt lacomi", susţine el.

În altă părţi din Europa, lucrurile sunt făcute în mod diferit, observă Dehtyaryov.

"Zonele de afaceri de acolo, cu bănci înalte, hoteluri şi clădiri comerciale, sunt construite în cartiere separate, în timp ce centrul istoric rămâne de neatins - este ca un muzeu în aer liber, unde, în aproape fiecare casă istorică, vizitatorii pot găsi elemente de patrimoniu ce au legătură cu oamenii care trăiau acolo în trecut. Şi asta este calea pe care centrul istoric din Kiev ar trebui să o urmeze", spune el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor