Kievul şi Moscova au încheiat, în final, acordul privind comerţul cu gaze

(STR / AFP / Getty Images)

Moscova şi Kievul au convenit printr-un acord ca exporturile de gaze ruseşti vor ajunge în Ucraina şi Europa centrală în acesta iarnă, în pofida intenselor confruntări militare ruso-ucrainene, relatează al-Jazeera.

După o lungă perioadă de negocieri cu privire la preţul gazelor şi la datoria Kievului către Gazprom, cele două părţi au convenit să reia fluxul de gaze către Ucraina.

Comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger a declarat că ”putem garanta securitatea livrărilor pe timpul iernii”, şi nu numai pentru Ucraina dar şi pentru naţiunile europene învecinate, care ar putea avea de suferit dacă relaţiile cu Moscova se vor deteriora.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a anunţat ”acordul foarte important” dintre cele două tabere. Acum nu există niciun motiv pentru oamenii din Europa să stea în frig în această iarnă, a susţinut Barroso.

Acordul rămânea nedefinit din cauza incertitudinilor privind posibilitatea Ucrainei de a plăti sumele necesare comerţului cu gaze. Dar Oettinger a asigurat că guvernul de la Kiev deţine finanţele necesare.

Acesta a declarat că acordul de 4,6 miliarde de dolari va fi extins până în primăvară. Oettinger a apreciat că aceasta este ”poate prima scânteie de relaxare în relaţiile dintre vecini”.

Preţul în scădere al ţiţeiului

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a declarat că suma pe care guvernul său o va plăti pentru gazele ruseşti va fi în linie cu preţul global al ţiţeiului, care a scăzut mult în ultimele săptămâni.

Iaţeniuk a afirmat, într-un discurs desfăşurat în faţa parlamentului de la Kiev, că Ucraina ar putea plăti 365 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze de la începutului anului viitor, indicând o diferenţă de 20 de dolari faţă de preţul dorit de Moscova. Acesta a adăugat că preţul ar putea fi ajustat până la finele anului astfel încât să ajungă la 378 de dolari.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, au convenit în termeni largi să încheie acest acord, dar problemele financiare, în special plata garanţiilor către Moscova, au încetinit negocierile.

Dar după fiecare săptămână, necesitatea unei înţelegeri devenea mai urgentă, de vreme ce iarna se apropie rapid de Ucraina, unde temperaturile scad deseori sub zero grade pe intervale de mai multe zile.

Rusia a sistat livrările de gaze către Ucraina în luna iunie din cauza disputelor provocate de anexarea militară a peninsulei Crimeea, în luna martie. Ucraina s-a bazat de atunci pe gazele provenite din rezervele ţărilor europene.

Miercuri, Barroso a discutat de mai multe ori cu Poroşenko, accentuând faptul că ”acordul este aproape de finalizare”, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Uniunea Europeană a declarat anterior că Ucraina va achita datoria la gaze către Rusia cu o primă tranşă de 1,45 de miliarde de dolari până la sfârşitul lunii şi încă 1,65 de miliarde de dolari până la finele anului.

Uniunea Europeană a mai declarat că Ucraina va plăti 385 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze, în timp ce Rusia va începe livrările doar dacă Kievul va face plata în avans.