Kovesi: DNA susţine orice iniţiativă legislativă care duce la confiscarea bunurilor indisponibilizate în dosare penale

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Direcţia Naţională Anticorupţie susţine orice iniţiativă legislativă sau instituţională care va duce la confiscarea efectivă a bunurilor indisponibilizate şi faţă de care s-a dispus confiscarea, a declarat marţi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în contextul în care Ministerul Justiţiei pregăteşte un act normativ vizând înfiinţarea unei agenţii care va avea rolul de a recupera prejudiciile demonstrate în dosare penale.

"Aşa cum am zis şi la bilanţul DNA, peste 310 milioane euro aşteaptă să fie executate, sunt hotărâri definitive care pot fi executate. Dacă această sumă ar intra efectiv în bugetul de stat, spre exemplu, ar putea fi dublate salariile medicilor pe anul următor. Este extrem de important ca scopul pedepsei penale să fie atins şi prin recuperarea acestor prejudicii, care, repet, sunt date prin hotărâri definitive şi trebuie executate", a declarat Kovesi, citată de Agerpres

Procurorul şef al DNA s-a declarat convinsă că o astfel se va descuraja corupţia şi a reamintit că scopul pedepsei, care nu este doar represiv, ci este şi unul preventiv, va fi atins.

"Modelul francez e un model eficient din ceea ce ne arată datele statistice publicate de această instituţie. Noi susţinem orice iniţiativă legislativă sau instituţională care va duce la confiscarea efectivă a bunurilor indisponibilizate şi faţă de care s-a dispus confiscarea" a adăugat Kovesi, la intrarea în sediul Ministerului Public, unde are loc şedinţa de bilanţ pe 2014.

Reamintim că în ceea ce priveşte noua Agenţie ce va fi înfiinţată în condiţiile în care ANAF ar fi recuperat doar 10% din prejudiciile constatate în dosarele penale, premierul Victor Ponta şi ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc au anunţat că vor ţine cont de sfaturile judecătorul Charles Duchaine, care conduce în Franţa o agenţie similară, relatează gândul.info.

Prezent la Bucureşti, Duchaine a explicat în cadrul unei conferinţe organizate de Freedom House despre cum a pornit această instituţie în Franţa, în 2010, care au fost greutăţile de care s-a lovit şi care sunt principiile după care se ghidează iar premierul Victor Ponta şi ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc au anunţat că vor ţine cont de sfaturile sale.

Judecătorul Charles Duchaine a relatat în cadrul conferinţei de presă că în Franţa, confiscarea bunurilor funcţionează ca o pedeapsă, în timp ce în România ea funcţionează ca o măsură asiguratorie pentru stat. În Franţa, judecătorii confiscă şi sechestrează şi bunuri care nu aparţin direct infractorului sau care nu au reieşit direct din comiterea infracţiunilor însă, în România, deşi acest lucru este posibil şi conform legislaţiei, este rareori aplicat.

Un oficial al Ministerului Justiţiei a opinat că România poate ajunge la nivelul Franţei în 2-3 ani în domeniul confiscărilor, având material destul: anual, se înregistrează sechestre de 500 de milioane de euro, iar prejudiciile raportate chiar de autorităţi în 2014 se ridică la 1,5 miliarde euro.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.