"Kovesi ia de coarne taurul impunităţii din Grecia". Şefa Parchetului European, prezentată de o publicaţie elenă drept soluţia pentru corupţia cronică

Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (YouTube Screenshot)

Publicaţia elenă Eidiseis îi face un portret elogios Laurei Codruţa Kovesi, actuala şefă a Parchetului European şi fosta şefă a DNA, relatează G4Media.ro.

Jurnaliştii greci scriu că ”Kovesi ia de coarne taurul impunităţii din Grecia” în cazul catostrofei feroviare de la Tempi şi arată cum încearcă guvernul de la Atena să îi oprească ancheta. Publicaţia Eidiseis mai arată că puterea politică de la Bucureşti a încercat să o împiedice pe Kovesi să ajungă în fruntea Parchetului European.

De o parte, se află un magistrat din România, care acţionează ca reprezentant al statului de drept la nivel european, cu mandat din partea organismelor Uniunii Europene. Adică are competenţe asupra statelor membre şi, prin urmare, şi asupra problemelor din Grecia.

Laura Kovesi este, pe baza mai multor asemănări, un fel de Eleni Touloupaki a României. Eleni Touloupaki a fost procurorul anticorupţie din Grecia care s-a ocupat de scandalul Novartis, izbucnit în 2017 în timpul guvernării stângii radicale SYRIZA. În dosar, peste 100 de medici, circa 30 de înalţi funcţionari publici şi 10 politicieni de la Noua Democraţie (actualul partid de guvernământ) şi PASOK (partidul socialist, aflat în trecut la guvernare) au fost acuzaţi că au primit mită pentru a creşte artificial preţurile medicamentelor pe piaţa grecească.

O parte dintre oamenii politici vizaţi, în special foşti miniştri ai Sănătăţii, au depus plângere împotriva lui Touloupaki pentru abuz de putere, acuzând-o de jocuri politice cu susţinerea SYRIZA. După câştigarea alegerilor de către Noua Democraţie în 2019, Touloupaki a fost îndepărtată din funcţie. În 2020, Parlamentul de la Atena a votat desfiinţarea postului de procuror anticorupţie, iar dosarele lui Touloupaki au fost transferate procurorului pentru criminalitate economică. În 2021, judecătorii au decis închiderea cazului Novartis întrucât era imposibil de aflat provenienţa sumelor mari de bani aflate în conturile acuzaţilor. În vara anului 2022, tot justiţia greacă s-a pronunţat că anchetele desfăşurate de Touloupaki au fost corecte şi nu au avut în spate un plan împotriva politicienilor respectivi.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne