Kuala Lumpur aidoma Beijingului: direct în închisoare fără proces

Politia malaeziana fata in fata cu mii de protestatari care cereau reforme politice, in Kuala Lumpur, 9 iulie 2011
Politia malaeziana fata in fata cu mii de protestatari care cereau reforme politice, in Kuala Lumpur, 9 iulie 2011 (SAEED KHAN / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
27.09.2013

Guvernul Malaeziei a propus Parlamentului să modifice Codul penal, pentru a permite autorităţilor să aresteze şi să reţină pe termen nelimitat orice suspect, fără vreo validare din partea unui judecător. Propunerea este similară legii deja în vigoare în China, unde serviciile de securitate au dreptul de a reţine până la 3 ani pe oricine şi pentru orice motiv.

Guvernul de la Kuala Lumpur a explicat cererea sa prin "necesitatea de a stopa crimele violente" care în ultimele luni au crescut considerabil. În urmă cu câteva săptămâni, unul dintre bancherii cei mai importanţi din ţară a fost ucis în stradă de necunoscuţi.

Cu toate acestea, opoziţia politică se pregăteşte să lupte împotriva acestei propuneri. Potrivit celor declarate de Teo Nie Ching, noua propunere "este, de fapt, o încălcare a drepturilor omului, care ne duce înapoi în trecut. Pare să fi revenit la dictatura de la Isa (Legea privind Securitatea Internă, folosită pentru arestarea dizidenţilor şi activiştilor, lansată imediat după independenţa ţării, în 1957).

Propunerea Guvernului prevede crearea unei Comisii de Prevenire a Criminalităţii, formată din trei membri şi condusă de către un judecător, cu puterea de a emite ordine de detenţie până la un maxim de doi ani. Cei doi ani, însă, pot fi prelungiţi la "infinit". Potrivit textului, deciziatrebuie luată de către Comisie pe baza interesului pentru ordinea publică, siguranţă şi prevenire".

Un text bine cunoscut şi aplicat de toate regimurile totalitare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor