Kurzii sirieni plănuiesc eliberarea nordului Siriei de sub “invazia turcă”

Unităţile de protecţie a poporului kurd (YPG) nu recunosc “invazia” turcă în nordul Siriei şi vor “elibera” acea zonă a ţării, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute comandantul YPG Sipan Hemo, potrivit rapoartelor agenţiei Sputnik.
Luptători kurzi în Siria.
Luptători kurzi în Siria. (Getty Images)

“Nu acceptăm prezenţa sau invazia statului turc în această regiune sub nicio formă şi nu recunoaştem nici alianţele lor. Obiectivul nostru şi lupta pentru eliberarea zonei Azaz-Jarablus vor continua”, a declarat Hemo, citat de agenţia de ştiri Firat.

Hemo nu a dezvăluit niciun detaliu privind viitoarele operaţiuni ale grupului sau momentul lansării ofensivei.

Kurzii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Turcia, Irak şi Siria. În Irak şi Siria, kurzii luptă împotriva grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut sub numele de ISIS sau Daesh). YPG, care are aproximativ 50.000 de luptători, reprezintă ramura înarmată a Partidului Democrat Kurd (PYD). Turcia insistă că YPG are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este implicat de peste 3 decenii într-un conflict armat cu Ankara şi este considerat organizaţie teroristă de către SUA, Uniunea Europeană şi Turcia.

În 20 mai, Statul Major al armatei turceşti a dezvoltat un nou plan de operaţiuni antitero în regiune, împotriva posibilelor atacuri din partea grupurilor kurde înarmate în Siria şi Irak. În 21 iunie, YPG a anunţat că Turcia îşi concentrează trupele militare în jurul oraşului sirian Afrin şi pregăteşte un atac.