Lavrov: Rusia şi Turcia îşi vor coordona acţiunile în Siria după retragerea SUA

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Getty Images)

Turcia şi Rusia au convenit să îşi coordoneze activităţile “la sol” în Siria după retragerea planificată a trupelor americane din ţara arabă, a afirmat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după o întâlnire cu oficiali turci la Moscova, potrivit RFE/RL.

“Am acordat o atenţie specială noilor circumstanţe care au apărut în legătură cu retragerea trupelor anunţată de Statele Unite”, a precizat sâmbătă Lavrov, fiind citat de agenţia de ştiri Interfax.

Ankara şi Moscova au obiectivul comun al scoaterii tuturor organizaţiilor teroriste din Siria, a susţinut ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, după discuţii, potrivit agenţiei de ştiri Anadolu.

De asemenea, Cavusoglu a afirmat că Turcia va continua să coopereze strâns cu Iranul şi Rusia în ceea ce priveşte Siria şi problemele regionale, a adăugat Anadolu.

Preşedintele Donald Trump a declarat că Washingtonul va retrage aproximativ 2.000 de soldaţi americani staţionaţi în Siria, punând capăt unui obiectiv esenţial al politicii americane în Orientul Mijlociu şi alarmând aliaţii Statelor Unite.

Rusia şi Iranul sunt jucători majori ai guvernului sirian în războiul vechi de aproape 8 ani din ţara arabă, în timp ce Turcia susţine grupuri rebele care luptă împotriva forţelor preşedintelui Bashar al-Assad.

SUA a susţinut o alianţă formată din forţe arabe şi kurde siriene care luptă împotriva grupului jihadist Statul Islamic şi a trupelor guvernului Assad.

Agenţia rusă de ştiri TASS a precizat sâmbătă că un summit al ţărilor implicate în discuţiile din Astana privind pacea siriană probabil va avea loc la mijlocul lunii ianuarie în capitala kazahă, pentru a fi analizată situaţia.

Rusia, Iran şi Turcia a creat aşa-numitul proces Astana, adică o serie de discuţii desfăşurate din 2017 cu scopul de a completa un proces de pace condus de ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe