"Lecţia profundă" înainte de schimbarea conducerii chineze

Trupe paramilitare păzindu-l pe Hu Jintao care vizita o expoziţie, 30 octobrie 2012 în Beijing
Trupe paramilitare păzindu-l pe Hu Jintao care vizita o expoziţie, 30 octobrie 2012 în Beijing (Feng Li / Getty Images)

La o întâlnire a Partidului Comunist Chinez de miercuri, cu doar o zi înainte de începerea celui de-al 18-lea Congres Naţional al Partidului, care aduce cu sine schimbarea conducerii ce are loc o dată la 10 ani, liderilor li s-a spus că lecţiile din cazurile recente de corupţie la nivel înalt sunt "profunde", dar s-a subliniat că conducerea ţării de către partid va rămâne neschimbată.

"Problemele lui [Bo Xilai] şi [Liu Zhijun, fostul ministru al căilor ferate care se confrunta cu acuzaţii de corupţie] sunt cazuri grave de corupţie în rândul cadrelor de conducere ale partidului, precum şi lecţii profunde", a declarat Cai Mingzhao, purtătorul de cuvânt al Congresului, în timpul unei conferinţe de presă de miercuri, a raportat portavocea Partidului Comunist, Xinhua. Congresul Partidului se va deschide joi şi va dura aproximativ o săptămână.

Cu toate acestea, Cai a notat că "atunci când se va realiza reforma politică structurală din China, PCC va trebui să ia în considerare realitatea naţională a Chinei", potrivit Xinhua. El a susţinut că rolul atotputernic de conducere al Partidului Comunist Chinez "nu trebuie să şovăie deloc."

"Nu ar trebui să fim intimidaţi de niciun risc sau să devenim confuzi din cauza vreunei distrageri a atenţiei", a continuat Cai.

Xi Jinping, următorul lider suprem al Partidului Comunist, va fi secretar general al Congresului Naţional. Între timp, a fost aprobat un prezidiu format din 247 de membri ai Congresului, a informat presa de stat.

Bo Xilai a fost recent demis din Partidul Comunist, după ce liderii chinezi au avut o întâlnire cu uşile închise la începutul săptămânii. Liu Zhijun a fost demis din funcţie anul trecut, ambii urmând a fi judecăţi în viitorul apropiat.

Comisia Centrală pentru Inspecţie Disciplinară, agenţia care investighează funcţionarii corupţi, a produs două rapoarte în legătură cu Bo şi Liu, a declarat marţi o sursă pentru The Epoch Times. Sursa a descris conţinutul raportului ca fiind "foarte şocant" şi "voluminos".

2325 de delegaţi şi invitaţi vor participa la Congresul Naţional de joi. În acelaşi timp, 2732 de reporteri interni şi străini vor participa la întâlnire.

Cai a relatat pentru mass-media de stat că delegaţii şi invitaţii speciali vor selecta membrii Comitetului Central al Partidului Comunist prin intermediul unor "alegeri competitive", a declarat Xinhua. Declaraţiile lui Cai par să se potrivească cu remarcile făcute anterior de o sursă, cum că partidul doreşte să promoveze o "democraţie în interiorul partidului." Este încă neclar cât de democratice vor fi alegerile.

Sursa a mai spus că numărul membrilor din Biroul Politic, cel mai puternic organ de elaborare a politicilor din China, se va reduce la 22 de la 25 şi că cel al membrilor Comitetului Permanent va fi redus de la nouă la şapte.

Ziarul Partiului Comunist, Cotidianul Poporului, a raportat ca Sala Memorială Mao Zedong va fi închisă din cauza efectuării unor activităţi în Piaţa Tiananmen.

Un număr de internauţi chinezi au intrat pe Twitter şi pe site-ul popular de microblogging Sina Weibo şi au comentat despre anunţurile recente ale Partidului Comunist în ceea ce priveşte Partidul Naţional.

"Este imposibil de rezolvat problema corupţiei doar prin politica monopartită [comunistă], la fel cum nu este posibil să mergi la toaletă fără a trage pantalonii în jos", a declarat un utilizator chinez de Twitter.

Un blogger Weibo "Assignment Notebook", care are circa 420 000 de cititori, a declarat că pentru a evita să fie cenzurat în timpul Congresului Naţional, "Eu voi folosi o temă nouă Weibo, care mă va proteja de cenzură pentru totdeauna." Utilizatorul a utilizat o temă mare şi îndrăzneaţă "Salut cel de-al 18-lea Congres Naţional", folosind un ciocan şi o seceră aurii, focuri de artificii şi fundalul roşu luminos utilizat în propaganda partidului.

Informaţii de Jack Phillips.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii