Legea amnistiei şi graţierii, pe ordinea de zi a Parlamentului

Andrei Pricopie
17.12.2013

alte articole

Palatul Parlamentului, Camerele reunite, Guvernul Ponta îşi asumă răspunderea pentru descentralizare
Palatul Parlamentului, Camerele reunite, Guvernul Ponta îşi asumă răspunderea pentru descentralizare (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
17.12.2013

Proiect de lege referitor la amnistia şi graţierea unor largi categorii de infractori este ultimul punct aflat pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Camerei Deputaţilor. Astfel, controversata propunere legislativă este programată pentru votul final începând de la ora 12.00.

Marţea trecută, deputaţii au decis să retragă proiectul din plen, lucru determinat de o puternică presiune publică. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi preşedintele Comisiei Juridice din Cameră, Bogdan Ciucă, au explicat că proiectul legii amnistiei a rămas pe ordinea de zi a şedinţei de marţi pentru că dezbaterea de săptămâna trecută a legii a fost suspendată, iar proiectul nu a fost retrimis la comisii.

Valeriu Zgonea a anunţat luni că Legea amnistiei se află în dezbatere publică şi va rămâne astfel până la 1 februarie, pentru a se stabili că nu reprezintă "o chestie ilegală", după care urmează să ajungă din nou în Parlament.

"Apoi a venit problema cu graţierea. După ce am avut discuţia cu cei de la ambasadă, toată lumea şi-a dat seama că el este un proiect normal. Şi el este în dezbatere publică. De aceea l-am şi oprit de la votul final, ca să fie în dezbatere publică până la 1 februarie, să vadă toată lumea că nu este nicio chestie ilegală", a declarat Valeriu Zgonea.

Amnistia reprezintă acordarea unei clemenţe totale şi necondiţionate, ca şi cum fapta nu s-ar fi comis. Cazierul rămâne curat, iar făptuitorii nu suportă nicio consecinţă pentru faptele lor.

Proiectul de lege prevede amnistierea totală a faptelor pentru care legea prevede o pedeapsă maximă de până la 7 ani, iar pe lista excepţiilor de la amnistie sunt infracţiunile de dare de mită şi primire de foloase necuvenite, prevăzute de Codul Penal. Luarea de mită nu a fost inclusă pe lista excepţiilor, deoarece maximul de pedeapsă este de 15 ani, mai mare decât pragul de 7 ani.

Pe lista excepţiilor au mai fost incluse patru infracţiuni de natură economică din Legea specială 78/2000, precum şi alte patru infracţiuni informatice prevăzute de Legea 161 din 2003. Pentru toate celelalte fapte de corupţie, dacă pedeapsa maximă este de până la 7 ani, se aplică amnistia.

Iniţiatorii legii susţin că aceasta este necesară pentru că penitenciarele sunt supraaglomerate, dar ca să fie eliberate penitenciarele era suficientă numai graţierea, nu şi amnistia.

Robert Cazanciuc, a anunţat luni că ministerul Justiţiei a dat aviz negativ la proiectul Legii amnistierii, menţionând că este nevoie de dezbatere pe un asemenea act normativ. Cu toate acestea, Cazanciuc a adăugat că, în opinia sa, ca administrator de sistem, aceasta ar putea fi o soluţie pentru a degreva penitenciarele.

De lege ar beneficia personalităţi marcante precum: Adrian Năstase, Gigi Becali, Cătălin Voicu, Antonie Solomon, Ionel Manţog, Nicolae Mischie, Decebal Traian Remeş, sau Relu Fenechiu. Şi lista poate să continue.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor