Legea anti-fumat a intrat în vigoare. Vezi unde (mai) poţi fuma şi unde nu

Fumatul devine interzis în restaurante, baruri, cluburi, hoteluri, magazine, expoziţii şi chiar şi în maşinile de servici. Desigur, fumătorii îşi vor putea aprinde ţigara în casele lor şi în alte câteva locuri.
Mituri despre renunţarea la fumat
Mituri despre renunţarea la fumat (Facebook)

Începând de joi, fumatul este interzis în numeroase locuri publice. Anterior intrării în vigoare a interdicţiei, Guvernul a publicat un infografic prin care explică unde va fi permis şi unde va fi interzis să fumezi începând cu noaptea de miercuri spre joi, orele 24.

Potrivit Guvernului, românii nu vor mai putea fuma la locul de muncă, în birouri, săli de şedinţă, holuri, toalete, lifturi, balcoane închise. Fumătorii nu-şi vor mai putea aprinde ţigara nici în magazine, expoziţii, târguri aflate în spaţii închise, în mall sau în pieţe închise, arată sursa citată.

Amatorii de restaurante şi cafenele trebuie să ştie că nu vor mai putea fuma nici la bar, pizzerie, terase, discoteci, cluburi, hoteluri şi pensiuni. Fumatul va fi interzis, de asemenea, în teatre sau în sălile de sport.

Evident, interdicţia se aplică şi în unităţile de învăţământ, cele medico-sanitare şi pentru protecţia copilului şi în toate locurile de joacă pentru copii. Fumatul nu va mai fi permis nici în gări, aeroporturi, taxiuri sau în maşina de serviciu.

Mai există însă şi locuri unde se va putea fuma, respectiv spaţiile în aer liber fără acoperiş sau cu acoperiş şi mai puţin de doi pereţi, în curte, balcoane deschise, terase deschise şi chioşcuri deschise.

Fumatul va fi permis şi pe peroane, refugii, în staţii de transport în comun, dacă acestea sunt deschise sau dacă au un acoperiş şi un perete. Fumătorii vor putea fuma şi în parcuri, cu excepţia locurilor de joacă pentru copii.

Guvernul le permite românilor să fumeze şi în propriile lor locuinţe, în orice spaţii închise în care nu se desfăşoară activităţi economice şi nu sunt locuri de muncă, precum şi în corturi, terase sau pavilioane folosite pentru evenimente personale.

Amenzile pentru încălcarea legii antifumat sunt de 100-500 de lei pentru persoanele fizice şi de 5.000-15.000 de lei pentru firme, în cazul acestora aplicându-se, pe lângă sancţiuni, şi sancţiuni complementare.

Amintim că România a devenit, odată cu intrarea în vigoare a legii antifumat cea de a 94-a ţară din lume şi cea de-a 17-a ţară UE în care fumatul este interzis în spaţiile publice închise.

Mai amintim că România ocupă locul al patrulea în topul european al consumului de ţigări şi alcool la adolescenţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne