Legislaţia în domeniul restituirii proprietăţilor, subiect de discuţie la Cameră

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache şi preşedintele Subcomisiei pentru monitorizarea executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, Tudor Panţîru, s-au întâlnit vineri cu vicepreşedintele CEDO, Josep Casadevall, principala temă a discuţiilor fiind legislaţia în domeniul restituirii proprietăţilor confiscate de regimul comunist.

"Principala temă a discuţiilor a vizat necesitatea urgentării elaborării şi adoptării cadrului normativ de reformare a legislaţiei specifice şi a procedurilor administrative în domeniul restituirii proprietăţilor confiscate de regimul comunist, în contextul pronunţării Hotărârii-pilot în Cauza Maria Atanasiu şi alţii împotriva României, care impune refacerea totală a legislaţiei, astfel încât noul act normativ să conducă la reguli de procedură clare şi simplificate în materia dreptului de proprietate asupra imobilelor confiscate de regimul comunist", informează un comunicat de presă remis AGERPRES de Camera Deputaţilor.

Potrivit sursei, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât să suspende, pentru o perioadă de 18 luni, examinarea tuturor cererilor rezultate din problematica restituirii proprietăţilor, termen care expiră la data de 12 iulie 2012 iar date fiind constrângerile de timp şi complexitatea proiectului de act normativ - aflat acum în analiza Guvernului - se impune ca acesta să fie remis cât mai repede Parlamentului, unica autoritate legiuitoare a ţării.

Florin Iordache a dat asigurări că proiectul de act normativ, odată intrat în procedură parlamentară, va constitui o prioritate, fiind tratat cu maximă celeritate şi responsabilitate.

La rândul său, Tudor Panţîru a observat că întârzierea în adoptarea proiectului de act normativ ar putea influenţa negativ Raportul pe justiţie al Comisiei Europene referitor la progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, care va fi făcut public în luna iulie 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne