Libera circulaţie pe cele două maluri ale Nistrului, discutată la negocierile în format 5+2 din Viena

Epoch Times România
16.07.2012

Runda de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean în formatul 5+2 de la Viena a abordat probleme concrete, precum eliminarea barierelor de circulaţie între cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului, relatează Publika.md.

Actuala rundă în formatul 5+2, care a avut loc la Viena, la 12 şi 13 iulie, a fost prima la care au fost discutate probleme concrete.

Până acum, părţile au stabilit regulile de discuţie. De această dată, oficialii au discutat despre reluarea circulaţiei rutiere pe podul de peste Nistru din apropierea localităţii Gura Bâcului şi a traficului feroviar de pasageri prin regiune. Negociatorii spun că o decizie politică în acest sens a fost deja adoptată, iar grupurile de experţi urmează să clarifice aspectele de ordin tehnic. Astfel, circulaţia peste pod va fi reluată în cel mai apropiat timp, după o pauză de 20 de ani.

Mai mult, autorităţile doresc ca trenul Chişinău-Rostov să treacă prin regiunea transnistreană.

Părţile au discutat, de asemenea, şi despre posibilitatea recunoaşterii actelor de studii pentru ca tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului să poată lucra şi învăţa pe întreg teritoriul Moldovei.

"Am discutat despre unele situaţii mai dificile cu care se confruntă populaţia din stânga Nistrului. În special, persoanele care deţin paşapoarte ale Federaţiei Ruse şi Ucrainei atunci când se deplasează pe malul drept şi traversează frontiera. Am solicitat partenerilor noştri să iniţiem discuţii, aşa ca să nu mai fie grupuri de persoane care întâmpină restricţii sau nu pot circula. Toate procedurile care există trebuie să fie simplificată la maxim", a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov.

"Sper că în cadrul următoarei runde de negocieri vom reuşi să discutăm propunerile pentru a soluţiona actualele dificultăţi. Am discutat despre demararea lucrărilor la podul din zona localităţilor Bîcioc şi Gura-Bâcului. Grupurile de experţi au ajuns la un numitor comun în ceea ce priveşte acţiunile în acest sens", a menţionat reprezentantul Transnistriei la negocieri, Nina Ştanschi.

Reluarea dialogului oficial în problema reglementării transnistrene, cu participarea părţilor aflate în conflict, a mediatorilor şi observatorilor implicaţi în procesul de negocieri, s-a decis în septembrie 2011, la Moscova.

După o pauză de aproximativ şase ani, la prima rundă de discuţii, care a avut loc la Vilnius, în Lituania, în perioada 30 noiembrie - 1 decembrie 2011, părţile au discutat doar aspectele organizatorice ale negocierilor.

La următoarea rundă, din luna februarie, desfăşurată la Dublin, în capitala Irlandei, pe agenda discuţiilor au fost incluse subiecte economice, sociale, chestiuni de securitate, precum şi aspecte ce ţin de sporirea măsurilor de consolidare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului. La Dublin, Tiraspolul a fost reprezentat de aşa-zisul ministru de Externe din Transnistria, Nina Ştanski.

În formatul de negocieri 5+2 participă Chişinăul şi Tiraspolul, ca părţi aflate în conflict, Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori şi Statele Unite şi Uniunea Europeană având rolul de observatori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor