Liberalii părăsesc coaliţia de guvernare. Dorin Chirtoacă, în arest la domiciliu

Arestul edilului Capitalei i-ar fi determinat pe liberali să părăsească coaliţia de guvernare. Mihai Ghimpu susţine că presiunile asupra PL ar veni din partea Moscovei prin intermediul lui Dodon.
Dorin Chirtoacă plasat în arest la domiciliu 26.05.2017
Dorin Chirtoacă plasat în arest la domiciliu 26.05.2017 (unimedia.info)

Preşedintele Partidului Liberal din Moldova (PL), Mihai Ghimpu a anunţat vineri seară că reţinerea lui Dorin Chirtoacă ar fi o decizie cu substrat politic, fără temei juridic sau probe, de aceea formaţiunea a decis să părăsească majoritatea parlamentară. La 29 mai, cei doi miniştri liberali (de la Educaţie şi Mediu) care au mai rămas în Guvernul condus de Pavel Filip îşi vor anunţa demisia. De asemenea, la 26 mai instanţa de judecată a decis plasarea Primarului Chişinăului în arest la domiciliu pentru 30 de zile, această măsură preventivă fiind solicitată de procurori.

Tatiana Iovu, avocata lui Dorin Chirtoacă, susţine că primarul pledează nevinovat, toate acuzaţiile care îi sunt aduse de către organul de urmărire penală fiind absolut neîntemeiate.

„Această coaliţie ne-a costat pierdere de imagine şi sănătate. Chipurile se luptă cu corupţia, dar de fapt se luptă cu PL, se luptă pentru a compromite acest partid, care toată viaţa a fost un partid anticomunist şi a luptat pentru dreptate şi adevăr. Totul a venit odată cu ”preşedintele vostru”, acesta a venit de la Moscova”, a declarat Mihai Ghimpu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute după şedinţa extraordinară a Consiliului Republican al PL, explicând că a decis să facă parte din coaliţia controlată de Plahotniuc pentru a evita alegerile anticipate şi instituirea unei guvernări pro-ruse: ”Dar timpul a arătat că nu am fost apreciaţi nici de cetăţeni, nici de colegii de alianţă.”

În cadrul emisiunii ”În profunzime” de la protv.md, liderul PL a reiterat concluzia că arestul lui Chirtoacă a fost o comandă politică, dar a evitat cu desăvârşire să spună numele comanditarului. Întrebat dacă Plahotniuc ar avea vreo contribuţie la arestarea Primarului, Ghimpu a răspuns că nu poate ”să spună nici da, nici nu”, menţionând că nu are probe să spună ceva mai detaliat. La insistenţa moderatoarei, preşedintele PL a sugerat totuşi că la decapitarea Primăriei ar fi participat Igor Dodon şi Anatol Şalaru.

În replică, Partidului Democrat (PDM) a informat potrivit unui comunicat de presă, că decizia PL va fi analizată în cadrul şedinţei săptămânale a PDM, care va avea loc la 30 mai, după care vor reveni şi cu detalii pe marginea subiectului, precizând că majoritatea parlamentară „este pe deplin funcţională în continuare, iar Guvernul are toată susţinerea politică” necesară.

În contextul lipsei clarităţii în declaraţiile Preşedintelui PL pe parcursul zilei de vineri, deputata PLDM, Maria Ciobanu s-a întrebat retoric pe pagina sa de Facebook: ”Ce trebuie să se mai întâmple sau să nu se mai întâmple, pentru ca Ghimpu să poată pronunţa cuvântul Plahotniuc?”

Amintim că joi a fost reţinut primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al PL, sub acuzaţia de trafic de influenţă în dosarul parcărilor cu plată, dosar în care au mai fost arestate anterior 7 persoane, inclusiv un viceprimar al municipiului Chişinău şi şeful Direcţiei transport urban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe