Lichiul cu prune - una dintre delicioasele plăcinte ţărăneşti de toamnă

Lichiu cu prune
Lichiu cu prune (Maria Matyiku / Epoch Times)

Lichiul cu prune făcut cu cremă de griş şi smântână este fără doar şi poate una dintre plăcintele favorite de toamnă. Zeama dulce acrişoară a pulpei de prune, se absoarbe în crema de griş şi aluatul dulceag, asemănător cu cel al cozonacului. E o plăcintă ţărănească tradiţională din Ardeal, pe care bunicile noastre o coceau pe vatră în cuptorul de făcut pâine.

Ingrediente:

Aluat:
350 g faină,
25 g drojdie proaspătă sau o lingură de drojdie uscată,
2 ouă,
3 linguri de zahăr,
50 ml ulei,
1 linguriţă de sare,
lapte călduţ cât cuprinde (aprox 250 ml lapte, în funcţie de calitatea făinii),

Umplutura:
750 ml lapte,
200 ml de griş,
5 linguri de zahăr,
1/2 linguriţă de sare,
4 albuşuri,

1 kg de prune,
1 linguriţă de scorţişoară,
150 g de zahăr,
100 g pesmet,

4 gălbenuşuri,
350 g smântână,

Cantităţile sunt pentru tava mare de la aragaz

Modul de preparare:

Se face mai întâi aluatul. Drojdia se freacă cu o lingură de făină, o linguriţă de zahăr şi câteva linguri de lapte călduţ, până când se face ca o cremă. Rezultatul, maiaua, se lasă la căldură vreo 30 minute să dospească.

Pe masa de lucru, se cerne mai întâi făina, apoi se face o adâncitură în mijloc, în care se pune maiaua, împreună cu cele două ouă şi linguriţa de sare. Se adaugă laptele călduţ împreună cu zahărul şi se frământa un aluat nu prea tare. Aluatul se frământă pe masă timp de 10 minute până devine elastic şi va avea consistenţa aluatului de cozonac. Se adaugă uleiul puţin câte puţin, şi se frământă în continuare, până când aluatul începe să facă bule de aer şi se desprinde uşor de pe mână. Aluatul se pune într-un vas uns cu ulei, se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit până îşi dublează volumul.

Prepararea umpluturii:

Se prepară un griş mai gros, fiert în lapte. Laptele se pune la fiert, împreună cu zahărul şi sarea. Pentru a evita formarea de cocoloaşe, grişul se adaugă în ploaie, înainte ca laptele să dea în fiert. Când grişul e fiert, se dă o parte şi se lasă deoparte să se tempereze. Albuşurile se bat spumă. Când spuma a început să se întărească, se adaugă pe rând în amestecul de griş cât e încă puţin călduţ.

Prunele se spală cu apă rece, se scot sâmburii, apoi se taie pe lungime în bucăţi de aproximativ 1-2 cm grosime. Peste prune se presară praf de scorţişoară.

Separat, cele 4 gălbenuşuri de ou se freacă bine cu smântâna.

După ce aluatul este dospit, se întinde o foaie groasă de un deget (cca 3 mm). Foaia se aşează într-o tavă tapetată hârtie de copt sau cu făină. Peste foaie se întinde crema de griş, se presară pesmet, după care se aşează prunele aşezate în şiruri.

Pe deasupra se toarnă uniform gălbenuşurile cu smântână.

Se coace la cuptor la foc potrivit (180 C) , până ce crema de ou cu smântână se rumeneşte frumos pe deasupra (circa 45-50 de minute).

E o plăcintă deosebit de gustoasă. Vă dorim poftă bună!