Lidera Frontului Naţional francez zărită în Trump Tower

Candidata prezidenţială franceză Marine Le Pen se află în New York pentru o vizită neaşteptată. Deşi pe agenda publică nu a fost trecută o întâlnire cu Donald Trump, totuşi a fost zărită în Trump Tower.
Preşedintele Frontului Naţional, Marine Le Pen
Preşedintele Frontului Naţional, Marine Le Pen (Sylvain Lefevre/Getty Images)

“Le Pen, care conduce în sondajele de opinie pentru alegerile prezidenţiale, efectuează o vizită privată în New York”, a declarat şeful campaniei sale, David Rahline. El a refuzat să precizeze dacă Le Pen se va întâlni public cu preşedintele ales Donald Trump sau cu altcineva din anturajul său.

Deşi nu s-a confirmat că Le Pen – care este pregătită să îşi lanseze în mod oficial campania prezidenţială în 4 februarie în cadrul unei întâlniri cu susţinătorii ei în oraşul francez Lyon – se va întâlni cu Trump acest lucru pare să fie destul de probabil. Le Pen a declarat în repetate rânduri că susţine politicile lui Trump pentru SUA şi, în cadrul unei conferinţe de presă din această lună, l-a numit pe preşedintele ales un “semn al speranţei” pentru politicienii europeni anti-establishment.

Trump s-a întâlnit în câteva ocazii cu Nigel Farage, fostul lider al Partidului pentru Independenţa Marii Britanii (UKIP), cel mai recent în decembrie 2016.

Care ar putea fi motivul din spatele unei potenţiale întâlniri între cei doi politicieni? Pe lângă remarcile obişnuite, este posibil ca Le Pen să urmărească să obţină un împrumut din partea preşedintelui ales al SUA. Luna trecută s-a raportat că “lidera Frontului Naţional francez se chinuie să strângă 20 milioane de dolari pentru a-şi finanţa campania prezidenţială şi cea legislativă din acest an, după prăbuşirea creditorului rus al frontului”.

În iulie 2016, Banca Centrală a Rusiei a revocat licenţa băncii First Czech Russian Bank OOO (FCRB), creditorul moscovit al Frontului Naţional, şi acesta din urmă trebuie acum să găsească un alt susţinător, potrivit afirmaţiilor trezorierului Wallerand de Saint Just. Trezorierul a declarat că este în căutarea de finanţatori internaţionali în ţări precum Rusia deoarece băncile franceze au refuzat să finanţeze partidul lui Le Pen.

Într-un interviu telefonic cu Bloomberg, Saint Just a precizat că “pierderea băncii FCRB a fost o lovitură puternică pentru noi”, adăugând că “împrumutul rusesc era o resursă stabilă. Acum suntem, în continuare, în căutarea de împrumuturi”.