Liderii chinezi, tot mai îngrijoraţi de mişcarea pentru independenţă din Hong Kong

Beijingul nu va permite nimănui să folosească Hong Kong pentru a submina puterea conducerii din China continentală sau pentru a afecta stabilitatea politică, a declarat la televiziunea de stat principalul reprezentant al regimului chinez în fosta colonie britanică.
Protest în Hong Kong împotriva amestecului Chinei în problemele politice ale oraşului, 21 august 2016.
Protest în Hong Kong împotriva amestecului Chinei în problemele politice ale oraşului, 21 august 2016. (Captură Foto)

Liderii chinezi sunt tot mai îngrijoraţi de o eventuală mişcare pentru independenţă în Hong Kong, care a fost returnat conducerii comuniste chineze în 1997 de către Marea Britanie cu promisiunea unei autonomii cunoscute sub numele de “o ţară, două sisteme”. Îngrijorările lor sunt menţinute şi de protestele recente din Hong Kong.

Într-un interviu cu televiziunea de stat, Zhang Xiaoming, şeful Biroului de Legătură al Chinei în Hong Kong, a declarat duminică faptul că Beijingul nu va interveni în problemele care afectează doar autonomia regiunii.

“În ceea ce priveşte Hong Kong, nimănui nu îi este permis să facă, sub orice formă, un lucru care prejudiciază suveranitatea şi securitatea ţării; [nimănui] nu îi este permis să conteste autoritatea guvernului central sau Legea Fundamentală a Hong Kong; [nimănui] nu îi este permis să folosească Hong Kong pentru activităţi de infiltrare şi subminare împotriva Chinei continentale cu scopul de a afecta stabilitatea socială şi politică”, a declarat Zhang.

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a declarat luna trecută şefului executiv al Hong Kong, Leung Chun-ying, că guvernul central chinez susţine cu tărie eforturile guvernului din Hong Kong de a reduce mişcările celor care promovează independenţa centrului financiar global.

Fosta colonie britanică a fost returnată Chinei pe baza unui acord de tipul “o ţară, două sisteme”, care urmăreşte să asigure libertăţile şi autonomia extinsă a Hong Kong, inclusiv un sistem juridic separat.