Liderul opoziţiei ruse cere cetăţenilor să iasă din nou în stradă

Alexei Navalnîi face apel ca toţi patrioţii din Rusia să se alăture mitingurilor anticorupţie la nivel naţional în 12 iunie.
Activistul rus Alexei Navalni.
Activistul rus Alexei Navalni. (Captură Foto)

Navalnîi a făcut acest apel pe website, miercuri, la două zile după ce a fost eliberat din închisoare, unde a petrecut 15 zile după arestarea sa la un protest anticorupţie în Moscova.

Opozant vocal al Kremlinului, Navalnîi urmăreşte să întărească opoziţia faţă de guvernul preşedintelui Vladimir Putin înaintea alegerilor prezidenţiale din martie 2018, la care doreşte să participe. Zeci de mii de cetăţeni ruşi au participat la protestele din 26 martie pe care Navalni le-a organizat pentru a evidenţia corupţia existentă în rândul aliaţilor de rang înalt ai lui Putin, inclusiv premierul Dmitri Medvedev.

În 12 iunie - când ruşii sunt chemaţi să protesteze - este sărbătorită Ziua Rusiei, zi ce marchează proclamarea suveranităţii Federaţiei Ruse în 1990.

Protestele din 26 martie, care au avut loc în Moscova şi alte oraşe ale ţării, au fost cele mai mari demonstraţii anti-guvernamentale din Rusia de la cele din 2011-2012, la organizarea cărora a contribuit şi Navalnîi.

Poliţia a arestat luna trecută doar la Moscova peste 1.000 de persoane.

Navalnîi a cerut oamenilor să iasă pe străzile Rusiei în 12 iunie pentru “a arăta în mod clar şi fără niciun compromis că nu ne retragem acuzaţiile privind corupţia”.

“Nu o vom face niciodată deoarece corupţia din Rusia este cauza sărăciei, cauza salariilor mici, cauza stării teribile în care se află toate ramurile economiei”, a continuat Navalnîi.

Fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski - un inamic al lui Putin care a petrecut 10 ani în închisoare pentru acuzaţii aparent false şi motivate politic, şi care acum trăieşte în Europa - a făcut apel de participare la proteste pe 29 aprilie.

Navalnîi nu a menţionat despre apelul lui Hodorkovski în mesajul postat pe website-ul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe