Liderul regimului chinez anunţă toleranţă zero pentru facţiunea adversă

Xi Jinping în Noua Zeelandă, 21 noiembrie 2014
Xi Jinping în Noua Zeelandă, 21 noiembrie 2014 (Greg Bowker / Getty Images)

Timpul petrecut de preşedintele chinez, Xi Jinping, în fruntea Partidului Comunist Chinez (PCC) a fost marcat de confruntarea cu facţiunea rivală, condusă de Jiang Zemin. Acum, Xi avertizează că divizarea din cadrul partidului trebuie să se încheie.

La ultima întâlnire a Biroului Politic al PCC, Xi Jinping a anunţat că, în 2015, va avea toleranţă zero faţă de clicile politice din interiorul Partidului. Despre campania anticorupţie, aflată în curs de desfăşurare, lansată la scurt timp după ce a devenit şeful Partidului în 2012, Xi a afirmat că rămâne una ”dificilă şi complicată”.

”Anticorupţia este pur si simplu un alt cuvânt pentru luptele politice interne”, a declarat Liu Dong, un comentator politic.

Investigaţiile vor rămâne în mâinile birourilor centrale şi locale ale Comisiei pentru Inspecţie şi Disciplină, denumită de Xi ”o sabie” care trebuie folosită bine.

Cel puţin un comentator, Liu Dong, s-a declarat sceptic în privinţa obiectivului lui Xi.

”A elimina facţiunile din interiorul unui Partid cu peste 80 de milioane de membri este o misiune imposibilă”, a declarat Liu, într-un interviu pentru Radio Free Asia (RFA) pe 29 decembrie.

”Să ai o singură minte şi o singură voce iese pur si simplu din discuţie – nu este practic şi este împotriva naturii umane”, a subliniat acesta.

În 2014, mulţi oficiali de rang înalt, printre care cei mai notabili sunt fostul şef al securităţii Zhou Yongkang şi fostul general de rang înalt Xu Caihou, au fost epuraţi din PCC.

Pe lista lui Xi se află până acum 55 de ”tigri”, denumire acordată oficialilor de rang înalt, care au fost epuraţi în ultimii doi ani. Potrivit unei liste publicate de Xinhua în octombrie, lista este dominată de persoane care au legături cu fostul lider al Partidului, Jiang Zemin.

Grupările din interiorul PCC nu au fost conduse de o ideologie, potrivit lui Xia Ming, un profesor de ştiinţe politice din cadrul Universităţii City din New York.

După prăbuşirea ideologiei, oficialii regimului au format grupuri în baza intereselor lor, a precizat Xia. ”Atunci când un oficial corupt este prins, de obicei el este conectat cu un grup cu care colaborează pentru obţinerea de câştiguri ilegale”.

Comentatorul Epoch Times, Xia Xiaoqiang, într-un articol intitulat ”Lista oficialilor care vor fi epuraţi cel mai probabil în 2015”, a prezis în ordine cronologică mai mulţi oficiali care vor fi epuraţi: Guo Boxiong, Liu Yunshan, Zeng Qinghong, şi Jiang Zemin.

În fruntea listei se află Guo Boxiong, fost comandant superior al armatei, şi vicepreşedinte al Comisiei Centrale a Armatei, care va trebui să fie îndepărtat pentru că preşedintele chinez să aibă un control mai bun al armatei, conform lui Xia.

Al doilea pe listă, Liu Yunshan, şeful Departamentului Central de Propagandă al PCC, a fost deja vizitat de o echipă din partea Comisiei Centrale pentru Inspecţie şi Disciplină pe 12 decembrie.

De asemenea, Zeng Qinghong, un aliat mai vechi al fostului lider al regimului Jiang Zemin, va trebui de asemenea să fie îndepărtat, astfel încât drumul către ultimul ”tigru”, Jiang Zemin, să fie larg deschis.

Fiul lui Jiang, Jiang Mianheng, denumit „Regele Telecomunicaţiilor” în China, ar putea fi următorul pe lista comisiei de investigaţii, după arestarea mai multor directori de rang înalt din industria chineză de telecomunicaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe