Liderul unei reţele internaţionale specializate în mutilări corporale, închis pe viaţă. În acelaşi dosar a fost condamnat şi un român

(Captură Foto)
Andrei Popescu
10.05.2024

Liderul unei reţele de modificare extremă a corpului "macabră şi înfiorătoare", care a transmis filmări cu mutilări pe site-ul său, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, cu un termen minim de 22 de ani. În acelaşi dosar a fost condamnat şi un cetăţean român. Marius Gustavson, în vârstă de 46 de ani, ar fi fost implicat în cel puţin 29 de proceduri.

Această practică macabră "pe scară largă, periculoasă şi extrem de tulburătoare", care a durat patru ani, a inclus castrări, utilizarea de cleşti pentru a zdrobi testiculele, îndepărtarea penisului, îngheţarea membrelor şi administrarea de şocuri electrice unui băiat de 16 ani, care au fost filmate şi transmise pe site-ul lui Gustavson, potrivit The Guardian.

Se estimează că afacerea a adus venituri de peste 350.000 de de euro de la cei 22.841 de abonaţi plătitori din întreaga lume între 2017 şi 2021.

Gustavson, care a recunoscut anterior acuzaţiile, inclusiv conspiraţie pentru a comite vătămări corporale grave, a apărut în ziua sentinţei prin legătură video alături de alţi şase bărbaţi care au recunoscut cu toţii că au luat parte la schemă. Acuzaţiile se referă la 13 victime care sunt protejate de detectivi specializaţi.

Judecătorul Mark Lucraft a declarat în momentul în care a anunţat sentinţa: "Gustavson, sunteţi în mare măsură creierul din spatele acestei întreprinderi macabre şi îngrozitoare. Afacerea pe care aţi înfiinţat-o a fost una atât activă, cât şi profitabilă. La fel ca toţi ceilalţi implicaţi, nu aveţi calificări medicale".

El a adăugat: "Imaginile încărcate pe Internet au fost extrem de explicite şi au fost puse la dispoziţia abonaţilor plătitori, fără îndoială pentru ca aceştia să le poată viziona în scopul satisfacţiei lor sexuale [...] Persoane cu aceleaşi convingeri au fost recrutate de tine, Gustavson, pentru a ajuta la ceea ce a devenit o întreprindere la scara largă, periculoasă şi extrem de deranjantă".

Procuroarea Caroline Carberry KC a declarat la audierea de trei zile pentru pronunţarea sentinţei că au existat "dovezi clare" de canibalism şi că Gustavson a gătit testicule pentru prânz într-un "platou de salată aranjat cu artă". De asemenea, a păstrat numeroase părţi ale corpului ca "trofee" într-un frigider din casa sa din Harringay, în nordul Londrei, şi a "vândut" organele genitale tăiate online.

Instanţa a consemnat că procedurile au fost efectuate în mod "amatoricesc şi periculos" cu cuţite de bucătărie, bisturie chirurgicale şi instrumente concepute pentru a fi folosite pe animale, lăsând victimele să se contorsioneze de durere şi să aibă nevoie de îngrijiri medicale.

Judecătorul a declarat: "Sunt proceduri permanente şi ireversibile şi vor avea un efect pe termen lung, pe viaţă, asupra capacităţii victimei de a-şi desfăşura activităţile de zi cu zi".

Tehnicile de producţie cinematografică ale lui Gustavson au început să capete un aspect din ce în ce mai profesionist pe măsură ce numărul procedurilor a crescut. Videoclipurile au fost încărcate pe site, iar abonaţii plăteau pentru a le viziona, cu diferite niveluri de abonament, de la "gratuit" la "VIP", care costa 100 de lire sterline, a declarat instanţa.

Amploarea operaţiunii pe care Gustavson, cetăţean norvegian, şi alte "persoane cu aceeaşi viziune" au desfăşurat-o a fost "fără precedent", a declarat Carberry, afirmând că este "imposibil să se cunoască" dimensiunea totală a infracţiunilor.

Într-o înregistrare video a unui incident, care a fost difuzată în instanţă, una dintre victimele grupului a fost marcată cu literele "EM", de la eunuc, pe partea din spate a gambei. Ulterior, bărbatul a făcut plângere la poliţie împotriva lui Gustavson şi "cercul său de acoliţi", iar o anchetă a fost lansată.

Într-o declaraţie a victimei, bărbatul însemnat cu literele "EM" l-a descris pe Gustavson ca fiind un "nebun" care şi-a creat un "site web elegant şi profesionist".

Ceilalţi şase inculpaţi au recunoscut că au conspirat pentru a comite vătămări corporale grave.

Judecătorul a declarat: "Sunt pe deplin convins că motivaţia tuturor celor implicaţi a fost un amestec de satisfacţie sexuală, precum şi de recompensă financiară".

Gustavson a pledat vinovat pentru conspiraţie în vederea comiterii de vătămări corporale grave, cinci capete de acuzare de vătămare corporală gravă cu intenţie, realizarea şi distribuirea unei fotografii indecente a unui copil şi posesia de bunuri infracţionale.

Peter Wates, în vârstă de 67 de ani, din Purley, Surrey, un fost membru pensionar al Societăţii Regale de Chimie, a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Ofiţerii criminalişti au găsit la domiciliul său un scrot şi două penisuri în interiorul unui recipient de unt marcat cu instrucţiunea "a nu se dezgheţa".

Janus Atkin, în vârstă de 38 de ani, din Newport, Gwent, care urma un curs de medicină veterinară, a fost condamnat la 12 ani de închisoare.

Ion Ciucur, în vârstă de 30 de ani, din Gretna, Scoţia, a primit cinci ani şi opt luni de închisoare, iar Stefan Scharf, în vârstă de 61 de ani, fără adresă fixă, a fost condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare.

David Carruthers, de 61 de ani, şi Ashley Williams, de 32 de ani, din Newport, Gwent, au primit 11 ani şi, respectiv, patru ani şi şase luni de închisoare.

În ianuarie, trei bărbaţi au fost condamnaţi după ce au recunoscut că i-au provocat vătămări corporale grave lui Gustavson. Damien Byrnes, în vârstă de 36 de ani, din nordul Londrei, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că i-a îndepărtat penisul lui Gustavson cu un cuţit de bucătărie, incidentul fiind filmat la 18 februarie 2017, la domiciliul său.

Jacob Crimi-Appleby, în vârstă de 23 de ani, din Epsom, Surrey, a fost condamnat la trei ani şi opt luni de închisoare pentru că i-a îngheţat piciorul lui Gustavson, ceea ce a dus la necesitatea amputării acestuia în februarie 2019.

Nathan Arnold, în vârstă de 48 de ani, din South Kensington, vestul Londrei, a primit o pedeapsă de doi ani cu suspendare pentru îndepărtarea parţială a mamelonului lui Gustavson cu un bisturiu în vara anului 2019.

Kate Mulholland, de la Crown Prosecution Service, a declarat: "În timp ce toate victimele din acest caz au fost aparent de acord cu intervenţiile chirurgicale şi amputările, victima care a raportat cu curaj agresiunea la poliţie şi-a exprimat regretul sincer cu privire la procedura sa şi la impactul de durată pe care aceasta l-a avut asupra sa. Acest lucru subliniază în mod clar de ce astfel de practici sunt ilegale".

Poliţia britanică a declarat că în urma percheziţiei efectuate în apartamentul lui Gustavson au fost descoperite cutii cu ace şi seringi medicale, pachete de anestezic local, instrumente chirurgicale, o placă de tăiat din lemn şi un ciocan, o placă de corp cu legături pentru picioare şi braţe ataşate, agrafe de unică folosinţă pentru piele şi numeroase videoclipuri cu proceduri medicale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor