Lira Turciei o ia la vale. Guvernul din Ankara ameninţă administraţia SUA

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu (Getty Images)

Ministerul turc de Externe a avertizat că decizia SUA de a sancţiona doi oficiali turci pentru rolul avut în arestarea şi detenţia pastorului american Andrew Brunson va “afecta în mod serios eforturile constructive” depuse pentru soluţionarea diverselor probleme, precizând că ar putea răspunde la măsura Washingtonului.

“Fără nicio întârziere, vom da un răspuns la această atitudine agresivă care nu va servi niciunui scop”, a precizat ministerul.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, care se va întâlni cu secretarul de stat american Mike Pompeo în următoarele zile, a avertizat de asemenea că mişcarea SUA “nu va rămâne fără un răspuns”, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

“Piaţa este zguduită de evenimente negative, unul după altul”, a afirmat Nigel Rendell, un analist de top la Medley Global Advisors din Londra. “Rezultatul este erodarea apetitului străinilor pentru active turceşti şi o liră tot mai slabă”.

După cum a precizat Bloomberg, valoare lirei a scăzut mult în raport cu dolarul după ce Banca Centrală s-a abţinut să crească ratele în 24 iulie, semn că investitorii cer compensaţii suplimentare pentru titluri de valoare cu termen de valabilitate mai lung pentru a se proteja împotriva unei eventuale accelerări a creşterii preţurilor.

“Situaţia este groaznică”, a afirmat Cristian Maggio, director de cercetare a pieţelor emergente la firma TD Securities din Londra. “Diplomaţia nu a fost atât de slabă de mulţi ani, economia încetineşte şi există un risc concret pentru o aterizare dură [a economiei]. Din punct de vedere financiar, Banca Centrală va fi forţată să crească din nou [ratele] numai în cazul în care raportul dolar-liră se inversează, dar îmi este teamă că nu se va întâmpla acest lucru”.

SUA a impus la 1 august sancţiuni împotriva a doi miniştri turci în încercarea de a forţa aliatul NATO să îl elibereze pe pastorul american Andrew Brunson, care se află într-o închisoare din Turcia.

Departamentul Trezoreriei SUA a impus sancţiuni împotriva ministrului Justiţiei, Abdulhamit Gül, şi a ministrului de Interne, Suleyman Soylu, afirmând că cei doi au condus instituţiile guvernamentale aflate în spatele unor “grave abuzuri ale drepturilor omului”. De asemenea, SUA i-a învinuit pe cei doi de implicare în arestarea şi întemniţarea lui Brunson.

Sancţiunile americane prevăd blocarea tuturor proprietăţilor şi activelor lui Gül şi Soylu aflate sub jurisdicţia Statelor Unite. De asemenea, li se va interzice cetăţenilor americani, în general, să se implice în tranzacţii cu cei doi.

Pastorul Brunson se află în spatele gratiilor în Turcia din octombrie 2016 şi este acuzat că reprezintă un pericol pentru securitatea naţională a ţării.

Turcia suspectează că pastorul are legături cu cei ce au organizatat lovitura de stat eşuată din iulie 2016, care au încercat să-l îndepărteze de la putere pe preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Brunson nu este singura persoană arestată în contextul acelor evenimente. Zeci de mii de persoane au fost arestate şi acuzate că au legături cu clericul Fethullah Gulen, care locuieşte în exil în SUA, pe care Turcia îl acuză de organizarea puciului din 2016. Alte peste 110.000 de persoane au fost concediate sau suspendate de la locurile de muncă în cadrul campaniei.