Liste negre şi practici comuniste. Şefa MAI înfierează presa şi opoziţia pentru protestele din România

Sute de mii de oameni au protestat miercuri după ce Guvernul PSD a adoptat pe furiş două ordonanţe considerate inacceptabile de societatea civilă. Cine e "de vină" că oamenii au ajuns să iasă în stradă pentru a apăra statul de drept? Ei bine, în opinia ministrului de Interne... opoziţia şi jurnaliştii care, de-a lungul timpului, au demascat acte de corupţie, plagiate, încălcări flagrante ale legii.
Ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan.
Ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan. (Epoch Times România)

Într-o declaraţie de presă susţinută la o zi după ce în jur de 300.000 de oameni au ieşit, mulţi dintre ei spontan, în stradă, pentru a protesta contra adoptării ordonanţei graţierii şi celei a mutilării Codului Penal, ministrul de Interne, Carmen Dan, a acuzat câţiva jurnalişti şi oameni politici că s-au implicat în promovarea protestelor.

Printre jurnaliştii acuzaţi de Carmen Dan se numără Emilia Şercan, cea care a demascat plagiatori celebri - inclusiv doi foşti miniştri de Interne - Ovidiu Vanghelie, cunoscut pentru investigaţiile sale incendiare vizându-l pe Gabriel Oprea şi nu numai.

Ieri, în data de 1 februarie, acţiunile de protest au fost promovate prin intermediul reţelelor de socializare (în special pe pagina grupului „Corupţia ucide”, prin evenimente sub titulatura „NU legii graţierii şi amnistiei!”).

Cu această ocazie, am remarcat implicarea unor personalităţi publice, formatori de opinie sau membri ai unor formaţiuni politice pentru susţinerea acestor proteste în stradă.

Vă pot da şi câteva exemple: Mircea Marian, Ovidiu Vanghele, Robert Turcescu, Emilia Şercan, Lucian Mândruţă, Nicuşor Dan, Clotilde Armand, Cătălin Tolontan sau Andrei Gheorghe", a declarat joi, Carmen Dan.

Redăm reacţiile celor vizaţi de declaraţiile ministrului Carmen Dan.

Ovidiu Vanghelie

"În calitate de "formator de opinie" sau de "personalitate" (insist pe ghilimele!), vă rog din nou, din suflet vă rog, să veniţi diseară la Guvern, cât mai mulţi. Să vadă că nu ne lăsăm călcaţi în picioare şi furaţi ca-n Evul Mediu. Cu atât mai puţin de ăştia, care nu leagă două vorbe nici cu o sfoară.

În calitate de jurnalist, pot să-'nţeleg că MAI ştie că ieri am dat nişte zeci/sute de telefoane pentru ca mesajul că e groasă să ajungă la influencerii ăia BIG şi, prin ei, la publicul lor, pentru a-i chema şi pe ei lângă noi în Piaţă. Iar asta, deşi nu mă surprinde, mă cam enervează!

Ascultaţi infractorii, nu pe mine. Pierdeţi timpu' pe banii mei. În calitate de cetăţean, mă consult cu prietenii jurişti să văd dacă am temei legal să-i produc ministrului de Interne nişte consecinţe juridice. S-o dau în judecată, adică, pe-ntelesu' dânsei. Încă ceva, în calitate de om care a mai citit una-alta despre manipulare: slab, doamna ministru, slab! Alăturarea ăia a tuturor cu publicarea de adrese şi numere de telefon, insinuarea că "am instigat", ciorba jurnalişti-politicieni, toate astea sînt vechi, doamnă", scrie Vanghelie pe pagina sa de socializare.

Emilia Şercan

"Includerea mea şi a lui Ovidiu Vanghele de către doamna ministru Carmen Dan pe lista celor care au promovat protestele mi se pare o formă de intimidare şi chiar presiune. Eu şi Ovidiu Vanghele suntem jurnaliştii de investigaţie care am scris despre Gabriel Oprea şi Petre Tobă, ultimii doi miniştri de Interne, dar şi despre mai multe instituţii din cadrul sau din subordinea Ministerului de Interne.

Personal, am două procese în desfăşurare cu Ministerul de Interne şi Academia de Poliţie, iar includerea mea pe acea lista o percep, cu atât mai mult, ca o formă de presiune publică. Îi cer public doamnei ministru Carmen Dan atât explicaţii, cât şi scuze pentru această formă de intimidare a presei."

Robert Nicolae Turcescu

"Ministreasa de la Interne m-a pus pe lista neagră! Absolut incredibil! Ne-am întors în anii '50, Dragnea şi ai lui fac liste publice cu "duşmanii poporului". Duşmanii poporului pesedist, desigur. Later edit: pe această lista mai figurează Mircea Marian, Lucian Mîndruţă, Ovidiu Vanghele, Andrei Gheorghe, Emilia Şercan.

(...) Diseară voi fi în stradă, doamna Carmen Dan. Voi fi în stradă pentru că dincolo de a fi om politic sau formator de opinie sînt cetăţean al acestei ţări. Şi vreau ca România să fie condusă de oameni responsabili şi în mod transparent. Respect rezultatul scrutinului din 11 decembrie, sînt revoltat văzând vazând ce guvern a rezultat după acest scrutin.

PSD are şi oameni care înţeleg mizeria făcută de Dragnea şi Iordache. Aceşti oameni demisionează deja din Guvern sau chiar din PSD. Doamna Carmen Dan, nu mă sperie faptul că m-aţi pus pe "lista neagră" pe care aţi întocmit-o. Cumva, vă înţeleg: nu puteţi mai mult. Adică nu vă lasă Dragnea să faceţi mai mult, asta vreau să zic. Dar vă anunţ că puteţi mai puţin. Adică mai e puţin şi veţi pleca din acest guvern al ruşinii naţionale!".

Lucian Mîndruţă

"Doamna ministru de interne confundă relatările de presă (da, există presă şi de facebook) cu participarea la un miting.
O provoc să-mi arate înregistrări cu mine scandând. Sau postări care cheamă în mod direct la protest.
Ce fac eu se numeşte presă. Relatez ce cred, ce se întâmplă, ce spun oamenii.
Presa. Că unii nu mai vor să fie liberă e altceva".

Mircea Marian

"Tocmai am fost citat de doamna ministru de Interne care spune că am incitat să iasă în stradă!!! Da, mă bucur că am făcut asta.
Stimată doamnă secretară Carmen Dan, vă informez că şi diseară voi ieşi în stradă, deşi sunt obosit şi mă cam doare spinarea - o operaţie mai veche. Şi îi îndemn pe toţi bucureştenii să facă la fel. Vă sun să vă spun unde staţionez."