Livrările prin gazoductul Iaşi-Ungheni vor începe până la sfârşitul acestui an (Iurie Leancă)

Premierul moldovean Iurie Leancă.
Premierul moldovean Iurie Leancă. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

Primele livrări de gaze din România prin gazoductul Iaşi-Ungheni vor începe în timpul apropiat, dar construcţia în întregime a conductei va mai dura câţiva ani, a declarat premierul moldovean Iurie Leancă, într-un interviu acordat joi agenţiei de presă Ria Novosti, în contextul alegerilor parlamentare de duminică în Republica Moldova.

'De la Iaşi la Ungheni, gazele vor porni până la sfârşitul acestui an. Obiectivul nostru principal este de a prelungi conducta până la Chişinău. Construcţia ei va dura câţiva ani. Atunci, vom putea cumpăra gaze de unde este mai ieftin. Acest proiect nu este îndreptat împotriva Gazprom sau a Rusiei', a asigurat Iurie Leancă.

Gigantul rus de gaze Gazprom livrează Moldovei gaze naturale conform unui contract încheiat cu societatea 'Moldovagaz', care a expirat în mod oficial în 2011 şi, de atunci, a fost prelungit anual. În noiembrie, companiile rusă şi moldoveană de gaze au semnat un act adiţional, în conformitate cu care preţul livrărilor de gaze ruseşti scade până la 322 dolari mia metri cubi (de la circa 370 de dolari mia metri cubi), iar volumul livrărilor se menţin la nivelul celor din 2014- aproape trei miliarde de metri cubi.

Ministrul economiei, Andrian Candu, declarase recent că livrările de gaze naturale din România vor începe de anul viitor. 'Practic nu se livrează gaze. Acest gazoduct este deocamdată simbolic, dar este important pentru securitatea energetică a ţării. În prezent, sunt în curs de desfăşurare lucrări de natură tehnică pentru a-l face să funcţioneze. Lucrările se vor încheia anul viitor, dar, chiar şi atunci, vor fi livrate volume mici de gaze - maximum 100-150 milioane de metri cubi pe an. Această cantitate va satisface necesităţile zonelor din apropiere cu România', declarase Andrian Candu, într-un interviu pentru Ria Novosti.