Londra si Berlin se pregătesc se semneze un acord de apărare post-Brexit

Marea Britanie şi Germania se pregătesc să semneze un nou acord de apărare, care prevede staţionarea de elicoptere britanice pe nave germane şi programe de pregătire comună în perioada post-Brexit.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Getty Images)

Acordul este parte al unui proiect al premierului britanic Theresa May de a consolida alianţele militare ale Marii Britanii înainte să iasă din Uniunea Europeană.

Pe lângă elicoptere britanice Wildcat care vor opera de pe nave germane în Mediterană, pactul va include acţiuni comune suplimentare pe probleme precum securitatea cibernetică, patrule maritime şi exerciţii comune.

Departamentele de apărare britanic şi german au apreciat semnarea acordului.

Ministerul britanic al Apărării a declarat pentru The Times că pactul evidenţiază “o viziune comună a cooperării viitoare”, în timp ce ministerul german al Apărării a declarat pentru Financial Times că, “indiferent de efectele Brexitului, Marea Britanie rămâne un partener şi un aliat puternic în NATO şi, de asemenea, pe plan bilateral”.

Cancelarul german Angela Merkel a promis săptămâna trecută că va mări cheltuielile de apărare ale Germaniei de la 1,2% din PIB la nivelul de 2% solicitat de NATO de la membrii săi.

După această afirmaţie, preşedintele american Donald Trump a acuzat Germania pe Twitter că datorează SUA şi alianţei NATO o sumă mare de bani.

“Nu există niciun cont de datorii la NATO”, a declarat duminică ministrul german al Apărării Ursula von der Leyen.

Von der Leyen a mai susţinut că, de fapt, cheltuielile de apărare mai mari ale Germaniei nu vor lua în calcul doar alianţa NATO, ci şi misiunile ONU şi ale Uniunii Europene de menţinere a păcii, precum şi lupta împotriva militanţilor jihadişti din grupul Statul Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe