Londra somată de Parlamentul European să nu încheie acorduri comerciale cu alte ţări înainte de 2019

Parlamentul European s-ar putea opune oricărui acord viitor privind Brexitul, încheiat între Bruxelles şi Marea Britanie, dacă aceasta va încerca să lanseze negocieri comerciale cu ţări în afara blocului înainte de primăvara anului 2019, dezvăluie un document.
Parlamentul European
Parlamentul European (Frederick Florin/AFP/Getty Images)

Parlamentarii europeni au creat o listă de şapte pagini cu solicitările lor pentru discuţiile ce vor avea loc cu Marea Britanie şi au anunţat că în cazul nerespectării cerinţelor de către cele două părţi vor respinge acordul final.

În proiectul de rezoluţie, parlamentarii europeni cer ca Marea Britanie să accepte să devină “membru asociat” al blocului european, ceea ce include plătirea unei taxe de membru, mai degrabă decât să semneze un acord de comerţ liber după separare.

Parlamentarii UE i-au avertizat atât pe premierul britanic Theresa May, cât şi pe liderii altor state membre UE, să nu încerce să încheie acorduri individuale “pe la spatele lor”, susţinând că o astfel de acţiune ar pune capăt oricărei înţelegeri.

Rezoluţia a fost prezentată la o conferinţă de presă ce a avut loc miercuri seară care a fost condusă de negociatorul şef al Parlamentului European, Guy Verhofstadt, împreună cu preşedintele Parlamentului, Antonio Tajani.

În plus, rezoluţia include mai multe cereri mai complicate cu privire la negocierile viitoare pentru Brexit, care s-ar putea dovedi a fi un spin în coasta restului Europei, cât şi a Marii Britanii.

Principala prioritate – asigurarea drepturilor reciproce ale cetăţenilor – ar trebui să fie soluţionată uşor, dar insistenţa parlamentarilor UE ca, de fapt, Curtea Europeană de Justiţie să aprobe şi să impună orice acord privind Brexitul s-ar putea dovedi a fi un punct nevralgic.

Parlamentarii UE au respins, de asemenea, proiectele premierului britanic May de a impune o dată limită până la care pot sosi imigranţi UE în Marea Britanie, susţinând că “orice deteriorare a drepturilor asociate cu libertatea de mişcare... ar fi contrară legii Uniunii”.

Însă cerinţa ca Marea Britanie să renunţe la ambiţiile sale comerciale pentru următorii doi ani - cât timp se vor desfăşura negocierile privind Brexitul - va fi cel mai greu de acceptat de Londra.

Rezoluţia susţine că “Ar fi contrar legii Uniunii ca Marea Britanie să înceapă, înaintea de ieşirea din UE, negocieri privind potenţiale acorduri comerciale cu ţări terţe."

“O astfel de acţiune ar fi în contradicţie cu principiul sincerei cooperări ... şi va avea consecinţe, printre care excluderea Marii Britanii din procedurile pentru negocierile comerciale”.

Luând cuvântul în Bruxelles, Verhofstadt şi Tajani au declarat că nu exclud opţiunea “devastatoare”, ca Parlamentul UE să se opună oricărui fel de acord privind Brexitul în cazul în care condiţiile lor nu sunt respectate.

“Vrem să clarificăm punctele ce trebuie neapărat respectate pentru ca acest acord final să fie aprobat, aşadar nu este un exerciţiu inutil”, a precizat Verhofstadt.

“Sperăm că vor avea loc negocieri corecte şi constructive, acest lucru însemnând că nu trebuie să aibă loc atacuri pe la spate. Avertizăm clar şi răspicat că nu vom accepta niciodată ca, pe la spatele nostru, Marea Britanie să înceapă negocieri comerciale cu alte ţări înainte să se retragă [din blocul european].

“Acelaşi lucru este valabil pentru toate statele membre UE care ar putea încerca să negocieze acorduri separate cu Marea Britanie”.

Fostul premier belgian a mai susţinut că, întrucât Articolul 50 ar putea fi retras dacă Marea Britanie îşi schimbă părerea, acest aspect nu trebuie “folosit ca un complot pentru a câştiga mai mult timp sau pentru a obţine noi avantaje de pe urma statutului de membru [al UE]”.

Tajani a declarat că negocierile vor fi "dificile şi complexe", adăugând că ieşirea în termeni amiabili a Marii Britanii din bloc este o cerinţă esenţială pentru relaţiile viitoare.

Oficialul italian a mai susţinut că ieşirea din bloc fără un acord, după cum a ameninţat premierul britanic May, ar fi o catastrofă pentru ambele părţi şi a avertizat-o pe May să nu transforme Marea Britanie într-un paradis fiscal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe