Lovitură de stat în Tailanda, anunţată în direct la TV

Armata a decretat legea marţială în Tailanda. Bangkok.
Armata a decretat legea marţială în Tailanda. Bangkok. (youtube.)

Comandantul armatei, generalul Prayuth Chan-ocha, a anunţat joi într-o declaraţie televizată că este lovitură de stat, după o criză politică care durează de şapte luni. "Toţi tailandezii trebuie să rămână calmi şi funcţionarii trebuie să continue să lucreze ca de obicei", a precizat acesta.

Şeful forţelor armate terestre din Tailanda a declarat că preia misiunea asigurării securităţii publice în urma protestelor violente care s-au soldat cu vieţi pierdute şi pagube materiale. Cca 30 de oameni au fost ucişi de când au început protestele în noiembrie anul trecut.

"Pentru ca această ţară să revină la normal", forţele armate "trebuie să preia puterea începând cu 22 mai, ora 16.30" (12.30 ora României), a precizat el.

Măsura luată joi vine după negocierile mediate de armată între liderii politici, care nu au reuşit să ajungă la o soluţie. Întâlnirile au avut loc la o bază militară din Bangkok.

În dimineaţa zilei de joi, înainte să se facă anunţul, soldaţii au înconjurat clădirea Guvernului cu maşini militare, blocând accesul în clădire.

Marţi, armata tailandeză decretase legea marţială cu scopul de a impune ordinea după 6 luni de proteste de stradă care au lăsat ţara fără un guvern funcţional, negând însă că această măsură este o lovitură de stat.

Guvernul condus de susţinătorii fostului premier autoexilat Thaksin Shinawatra a continuat să funcţioneze după impunerea legii marţiale.

Restricţii de circulaţie impuse de armată

"Nimeni nu va avea voie să-şi părăsească locuinţa între ora locală 22.00 şi 05.00", a declarat un purtător de cuvânt al armatei.

Liderii celor două tabere au fost transportaţi de la locul reuniunii în vehicule militare, sub pază, înainte de anunţarea loviturii de stat, potrivit unor martori oculari.

În Tailanda au avut loc 18 lovituri de stat sau tentative de lovituri de stat în cca 80 de ani. Cea din urmă a avut loc în 2006, împotriva fostului premier în exil Thaksin Shinawatra, determinând o serie de crize politice care au scos în stradă opozanţii şi susţinătorii miliardarului, care rămâne, în ciuda exilului său, factorul care divizează ţara.

Criza actuală a început în toamna anului 2013 cu manifestaţii care cereau destituirea din funcţie a surorii acestuia, Yingluck, care a deţinut postul de premier din 2011. Aceasta a fost destituită de justiţie la începutul lunii mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe