Poliţia tailandeză intervine împotriva protestatarilor anti-guvernamentali

Trupe speciale în Bangkok, 9 mai 2014
Trupe speciale în Bangkok, 9 mai 2014 (PORNCHAI KITTIWONGSAKUL/AFP/Getty Images)

Trupele speciale din Tailanda a intervenit în forţă, vineri, împotriva protestatarilor adunaţi în faţa parlamentului din Bangkok, cerând înlăturarea premierului Yingluck Shinawatra, condamnat pentru neglijenţă de către comisia anti-corupţie a ţării, a notat Reuters.

Partidul premierului, Puea Thai, conduce în continuare guvernul şi speră să organizeze o nouă rundă de alegeri prezidenţiale în luna iulie.

Protestatarii cer înlăturarea lui Yingluck, acuzat de faptul că guvernează ţara la comanda freatelui său exilat şi condamnat, Thaksin. Ei mai cer crearea unui nou guvern cât şi o serie de reforme anti corupţie.

”Vom mătura gunoiul regimului Thaksin din ţară”, a declarat Suthep, un fost premier adjunct şi lider al protestatarilor.

Thaksin Shinawatra, fratele lui Yingluk şi premier între 2001 şi 2006, este considerat liderul din umbră al actualului guvern. În 2008, acesta a fugit în Qatar după ce a fost condamnat la închisoare pentru abuz de putere şi corupţie. Thaksin a început o serie de măsuri populiste, iar după ce a câştigat popularitatea a declarat că doreşte să abolească monarhia, prin schimbarea Constituţiei.

Trupele anti-revoltă au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa sutele de protestatari. În timpul incidentelor, un sediu al forţelor de securitate tailandeze a fost luat cu asalt de către demonstranţi.

Cel puţin patru manifestanţi au fost transportaţi la spital în urma conflictelor.

”Cabinetul ilegitim Thaksin rămâne la putere. Următorul nostru pas este să dăm puterea înapoi poporului”, a declarat unul dintre manifestanţi.

Sâmbătă, zeci de mii de susţinători ai lui Thaksin, în mare parte agricultori, a căror fidelitate a fost cumpărată după ce li s-au majorat subvenţiile, au mărşăluit pe străzile din Bangkok, sperând ca guvernul să reziste până la alegerile din luna iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe