Lovitură politică în Maldive. Prezidenţialele anulate cu o oră înaintea deschiderii urnelor

Maldive, şeful poliţiei Abdulla Nawaaz vorbeşte cu reporterii în Male pe 19 octombrie 2013. Poliţia din Maldive a forţat amânarea, pe 19 octombrie, a alegerilor prezidenţiale, declarând votul ilegal şi blocând birourile Comisiei Electorale Independente şi documentele necesare votului
Maldive, şeful poliţiei Abdulla Nawaaz vorbeşte cu reporterii în Male pe 19 octombrie 2013. Poliţia din Maldive a forţat amânarea, pe 19 octombrie, a alegerilor prezidenţiale, declarând votul ilegal şi blocând birourile Comisiei Electorale Independente şi documentele necesare votului (Ishara S.KODIKARA / AFP / Getty Images)

Nouă lovitură pe scena politică din Maldive, unde în ultimul minut poliţia a blocat desfăşurarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. A fost impusă, de asemena, amânarea acestuia pentru o dată ulterioară, fiind împiedicată chiar distribuţia materialelor electorale, inclusiv a buletinelor de vot, blocate direct în birourile Comisiei Electorale, un organism independent al cărui purtător de cuvânt, Ali Mohamed Manik, a comentat cu amărăciune: "Aceasta este o zi neagră pentru democraţie". Secretariatul Comisiei Electorale a fost înconjurat de ofiţeri de poliţie în echipament de revoltă. "Nu putem continua cu procesul de vot dacă poliţia îl împiedică", a declarat într-o conferinţă de presă un alt comisar, Foued Thowfeek, acuzând poliţia că a făcut "abuz de autoritate".

Thowfeek a adăugat că este foarte puţin probabil ca votul să aibă loc înainte de 11 decembrie, data expirării mandatului preşedintelui în exerciţiu, Mohamed Waheed. Prima rundă a alegerilor, care a avut loc la 7 septembrie, a fost anulată săptămâna trecută de către Curtea Supremă de Justiţie din Maldive pentru presupuse nereguli, în ciuda faptului că observatorii internaţionali au certificat un comportament corect. În ultimul moment, repetarea votului a fost contestată de apelul în faţa instanţei făcut de alţi doi candidaţi, care au cerut o prelungire.

Comisia Electorală a asigurat, de asemenea, că totul s-ar fi desfăşurat aşa cum a fost programat, cu o minimă întârziere, ca aproape în orice circumscripţie electorală. Pentru cei care au dreptul la vot ar fi fost disponibilă deschiderea prelungită a urnelor cu scopul de a vota.

Intervenţia poliţiei a mai paralizat viaţa politică din inima arhipelagului situat în Oceanului Indian în haosul din februarie 2012, când şeful statului de atunci, Mohamed Nasheed, a fost demis în condiţii care nu au fost niciodată înţelese pe deplin, dar care a fost considerată o lovitură de stat nu numai de susţinătorii săi.