Lucrarea unui jurnalist redă corupţia aprinsă a lui Bo Xilai şi a familiei sale

Bo Xilai şi soţia lui, Gu Kailai. Se crede că Bo este primul 'oficial gol' al Chinei - oficialii goi sunt cei care şi-au mutat familia şi toate averile în străinătate.
Bo Xilai şi soţia lui, Gu Kailai. Se crede că Bo este primul 'oficial gol' al Chinei - oficialii goi sunt cei care şi-au mutat familia şi toate averile în străinătate. (New Epoch Weekly Photo Archive)

Cu peste un deceniu în urmă, scriitorul chinez Jiang Weiping, câştigătorul Premiului Internaţional pentru Libertatea Presei acordat de Comitetul pentru Protejarea Jurnaliştilor, a publicat un articol în care îi acuza de corupţie pe Bo şi pe soţia sa, avocat de profesie. Pentru aceasta, Jiang a fost acuzat de divulgare de secrete de stat şi instigare la subversiune şi a fost condamnat la opt ani de închisoare în 2002. Eliberat în 2009, el trăieşte în prezent în Canada, împreuna cu familia sa.

Jiang a scris o serie de articole şi cărţi, inclusiv “O biografie a lui Bo Xilai”, care expune pe larg presupusa implicare a lui Bo şi a familiei sale în corupţie şi în mai multe cazuri de crimă.

În cele ce urmează vom prezenta extrase editate din scrierile lui Jiang.

Cum s-a îmbogăţit soţia lui Bo

Bo Xilai şi familia sa s-au mutat în oraşul Dalian în 1988. După ce soţia lui, Gu Kailai, a intrat în avocatură, ea şi-a deschis o firmă de avocatură şi a început să acumuleze o mare avere, cu ajutorul influenţei lui Bo.

Firma de avocatură a lui Gu avea nevoie de un personal de circa 20 până la 30 de oameni pentru a face faţă cauzelor zilnice. De obicei, Gu câştiga cauzele pe care accepta să le preia. La ea apelau mari antreprenori care o foloseau ca şi consilier juridic pentru a le facilita acordarea de atenţii monetare [mită] primarului Bo Xilai.

Cartea de vizită a lui Gu arăta că aceasta avea deschise birouri de avocatură în Beijing, Dalian, Hong Kong şi New York. Practica sa acoperea multe domenii ale dreptului, inclusiv consultanţă în domeniul afacerilor imobiliare. Cele mai multe companii autohtone şi străine care doreau să investească în Dalian primeau consultanţă de la Gu. La suprafaţă ei îi plăteau lui Gu onorariul pentru consultanţă, dar de fapt ei o plăteau pentru a-i intra în favoruri lui Bo, pentru că Bo era cel care decidea care erau aceia care achiziţionau parcele de teren.

Gu a controlat în acest mod toate proiectele majore, inclusiv transferurile de terenuri, investiţiile străine din Dalian, şi contractele din construcţii, din care a câştigat peste 10 miliarde de yuani (aproximativ 1,6 miliarde USD) pe an.

Stilul de viaţă al celor extraordinari de bogaţi

Mass-media oficială a spus că familia lui Bo trăia o viaţă simplă, dar realitatea era exact opusă. Începând din 1988, Bo şi-a mutat familia într-o comunitate maritimă pentru ofiţeri de marină de rang înalt, situată la Plaja Tigrului în Dalian. Familia sa s-a bucurat de aer curat, un peisaj frumos şi soldaţi de pază 24 de ore pe zi.

Faptul că şi-a făcut prieteni printre vecini, l-a ajutat de asemenea pe Bo să urce pe ierarhia Partidului. Avantajele erau imense, iar el nu trebuia să plătească nimic din propriul buzunar.

În plus, Bo deţinea multe proprietăţi în Dalian, inclusiv o altă vilă lângă ocean şi trei apartamente în oraşul Dalian, pe care nu le-a returnat nici după ce a fost promovat ca guvernator al provinciei Liaoning şi ministru al Comerţului.

La începutul anilor '90, Gu a cumpărat proprietăţi comerciale în Satul Jocurilor Asiatice din Beijing şi a deschis birouri de avocatură în Hong Kong şi New York. În 1997, ea a obţinut o carte verde pentru Singapore, iar în 2000 l-a trimis pe fiul sau cel mare, Guagua, şi o avere imensă, în străinătate.

Bo a fost considerat a fi primul oficial chinez “gol”, acest termen referindu-se la un cadru de Partid care îşi muta soţia, copiii şi activele în străinătate, având în vedere că el deţinea numeroase proprietăţi în New York, Hong Kong, Singapore şi Vancouver.

Cazul Ma Junren

O cauză foarte controversată pe care Gu a preluat-o, a fost aceea a celebrului antrenor chinez Ma Junren. Expunerea detaliilor legate de această cauză i-a adus scriitorului Jiang Weiping opt ani de închisoare.

Ma Junren a antrenat mai multe atlete de talie mondială, pe distanţe mijlocii şi lungi. Ma şi atletele sale au fost numiţi “armata familiei Ma”, atletele fiind suspectate de dopaj pentru îmbunătăţirea performanţelor sportive. Şase dintre sportivele sale au fost eliminate din echipa Chinei la Jocurile Olimpice de la Sydney după ce au picat testele de sânge în anul 2000.

În 1998, Bo a angajat pe cineva să scrie pentru soţia sa, Gu, cartea “Eu lupt în proces pentru Ma Junren”.

Gu a folosit intens mass-media pentru a-şi promova cartea, spunând că îl va scoate pe Ma nevinovat în ceea ce priveşte acuzaţiile ce îi erau aduse.

Pedepsirea celor care divulgau informaţii

La începutul lunii mai a anului 1998, renumitul scriitor Zhao Yu a scris un lung raport de investigaţie despre armata familiei Ma. El a afirmat: “Un anumit grup de afaceri a plătit 10 milioane de yuani (1,56 milioane de dolari SUA) pentru a comercializa drogurile pentru creşterea performanţelor sportive, luate de atletele lui Ma”.

Prin urmare, Bo a încercat din greu sa îl reducă la tăcere pe Zhao. Bannere de mari dimensiuni, care îl criticau pe Zhao, au apărut pe străzile din Dalian, aceasta determinând mulţi localnici din Dalian să comenteze că trăiesc o revenire a Revoluţiei Culturale.

Mulţi avocaţi au criticat-o pe Gu pentru încălcarea eticii profesionale fundamentale în cazul lui Ma, spunând că Gu de fapt nu l-a reprezentat cu adevărat pe Ma Junren, ci doar s-a folosit de numele lui Ma pentru a aduna avere şi a-şi face un nume.

Bo înfuriat a făcut ca Jiang să fie arestat şi închis. Multe alte persoane nevinovate au fost, de asemenea, implicate în acest caz, potrivit spuselor lui Jiang.

Acuzaţii de crimă

Publicaţia lunară New Way din Hong Kong a raportat la 23 martie că Bo şi soţia sa sunt responsabili de mai multe crime. Jiang consideră că afirmaţia are valoare, având în vedere că Bo şi soţia sa au fost departe de a fi indulgenţi cu duşmanii lor.

Pe 7 mai 2002, un avion al Northern Airlines s-a prăbuşit în mare pe ruta sa de la Beijing la Dalian, se pare din cauza unui incendiu la cabină, ceea ce a dus la moartea a 112 oameni.

Han Xiaoguang, soţul unuia dintre pasageri, era un rival politic al lui Bo. Han a fost arestat de către oamenii lui Bo şi deţinut într-un centru de detenţie din Dalian înainte de accident. Han i-a spus lui Jiang Weiping că crede că accidentul de avion a fost provocat intenţionat, vizând-o pe soţia sa, Li Yanfeng, care se afla în acel avion mergând să-i înmâneze scrisorile scrise de fiica fostului preşedinte chinez Li Xiannian şi de fiica lui Hu Jintao, care pledau în favoarea eliberării lui Han. Jiang suspectează că Bo şi soţia sa se află în spatele accidentului de avion.

Scandaluri sexuale

Cât timp Bo a fost primar al oraşului Dalian, el a fost implicat într-o serie de scandaluri sexuale. Una dintre amantele sale a fost Zhang Weijie, o prezentatoare frumoasă de la postul de televiziune Dalian. Gu a fost atât de geloasă că a folosit un pseudonim pentru a scrie articole de ziar care o defăimau pe Zhang. Ea s-a folosit, de asemenea, de legăturile sale din cadrul securităţii de stat şi a securităţii publice, pentru a face presiuni asupra lui Zhang ca aceasta să demisioneze de la locul ei de muncă.

Zhang şi-a pierdut în cele din urmă slujba, iar la un moment dat a fost deţinută în secret într-un hotel din Dalian. Potrivit lui Jiang, ea a încercat de mai multe ori să se sinucidă înainte de a fi fugit la Beijing, ca apoi să dispară. Unii oameni au afirmat că Gu a ucis-o, în timp ce alţii au spus că Bo i-a dat 10 de milioane de yuani (1,56 milioane dolari SUA), pentru a o reduce la tăcere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe