Hu Jintao îl vizează pe şeful securităţii Chinei

Hu Jintao, liderul Partidului Comunist Chinez
Hu Jintao, liderul Partidului Comunist Chinez (Elizabeth Dalziel / AFP / Getty Images)

De când Bo Xilai a fost demis pe 15 martie, Zhou Yongkang, şeful securităţii din China, a devenit punctul focal al luptei furioase pentru putere din cercul conducerii Partidului Comunist Chinez (PCC). Înaintea unei călătorii în străinătate, Hu Jintao s-a folosit de un vechi truc comunist pentru a înfrâna şi a slăbi baza puterii lui Zhou.

Zhou Yongkang conduce PLAC, organul masiv şi puternic de aplicare a legii al aparatului PCC, care controlează poliţia, poliţia armată, procuratura şi instanţele de judecată. Aceasta este o organizaţie notorie pentru acţiunile sale în afara legii. Înainte de a deţine această poziţie, Zhou a fost ministru al securităţii publice.

Zhou, în vârstă de 70 de ani, este căsătorit cu nepoata fostului lider al regimului, Jiang Zemin, şi urmează să se pensioneze în octombrie. Până de curând, Bo Xilai urma să-l înlocuiască pe Zhou, din moment ce Zhou îl susţinea pe Bo şi ambii au fost membri de bază ai fracţiunii Jiang, care a concurat pentru putere cu fracţiunea lui Hu şi a lui Wen în ultimii 10 ani.

Dar din moment ce Bo Xilai a fost demis din funcţia de şef al partidului din Chongqing, lucrurile s-au schimbat rapid şi pentru Zhou.

Zhou are toate motivele să se îngrijoreze că ar putea fi vizat de Hu şi Wen, din cauza documentelor sensibile predate pe 6 februarie Consulatului SUA din Chengdu de către Wang Lijun, care a fost mâna dreaptă a lui Bo Xilai.

Reporterul pe probleme de securitate naţională, Bill Gertz, a citat un oficial american ca afirmând că Wang ştia de "eforturile intransigenţilor Zhou Yongkang şi Bo Xilai de a perturba succesiunea lui Xi Jinping."

Pe 20 martie, au circulat pe Internet zvonuri privind o lovitură de stat. Oriental Daily din Hong Kong a citat internauţi ca spunând că din după-amiaza zilei de 20 martie până seara târziu, mai multe elicoptere militare încercuiau Beijingul şi că pe 21 martie au fost reperate mai multe tancuri în districtul Fengtai din Beijing. Un alt internaut a relatat că pe 20 martie, la ora 22:00, în timp ce conducea prin centrul oraşului Beijing, din Wangfujing până în Dongzhimen, a văzut 50-60 de vehicule blindate şi maşini speciale de poliţie în zonă.

Diferite informaţii indică faptul că şeful partidului Hu Jintao şi premierul Wen Jiabao sunt preocupaţi de cum să se ocupe de puternicul Zhou Yongkang şi de cum să păstreze controlul asupra PLAC şi poliţiei armate aflate acum sub comanda lui Zhou.

Pe 21 martie, Apple Daily din Hong Kong l-a citat pe Wu Guancong, director executiv al Guangzhou Sports Development Company, ca spunând că o persoană cu informaţii din interior i-a spus că "Wen Jiabao şi Zhou Yongkang se află într-un conflict serios. Am auzit că grupul celor patru [fracţiunea lui Jiang], Bo, Zhou, Jia (Qinglin) şi Li Changchun au fost cu toţii demişi."

Planul lui Hu Jintao

În aceeaşi zi, pe 21 martie, a fost anunţată o serie de sesiuni de instruire a PLAC, care cuprindea 3.300 de secretari de partid la nivel naţional.

Potrivit unui raport din 26 martie al agenţiei oficiale de ştiri Xinhua, 462 secretari PLAC la nivel de provincie, oraş şi judeţ s-au prezentat pentru prima sesiune de şase zile la Beijing. Zhou Yongkang a sosit în ziua de deschidere şi a ţinut un discurs, în timp ce Hu Jintao a început o călătorie pentru a vizita trei ţări din Asia.

În discursul său, Zhou a subliniat necesitatea "înţelegerii unei serii de politici noi privind PLAC" şi necesitatea "menţinerii celui mai înalt grad de consens cu Comitetul Central al Partidului."

În schimb, scrisoarea lui Zhou către Reuniunea PLAC pentru Propagandă, care a avut loc în Shanghai pe 23 martie, a avut un ton destul de diferit. În această scrisoare, Zhou a lăudat "realizările" PLAC.

China Central Television a transmis discursul lui Zhou, subliniind accentul pus pe conceptul de dezvoltare ştiinţifică al lui Hu, importanţa de a menţine direcţia politicii şi de a menţine cel mai mare consens cu Comitetul Central al Partidului pe "probleme majore legate de ce este corect şi ce este greşit."

Puteţi citi în Focus la rubrica Regimul chinez în criză cele mai recente evoluţii din lupta pentru putere în curs de desfăşurare în cadrul regimului comunist chinez. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege, chiar şi pentru observatorii veterani ai Chinei. Aici încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia. Obţineţi cronologia evenimentelor. Cine sunt cei mai importanţi jucători?

Când Hu a mers într-o călătorie de opt zile pentru a participa la un summit internaţional privind securitatea nucleară din Coreea de Sud, India şi Cambodgia, pe 25 martie, el a putut să facă acest lucru, ştiind că Zhou era imobilizat în timpul absenţei sale.

Shi Zangshan, un expert pe probleme chineze din Washington DC, a comentat pentru Sound of Hope Radio (SOH) despre planul ingenios al lui Hu de a rezolva problema cu Zhou în timpul absenţei sale: "Hu Jintao i-a chemat pe secretarii PLAC din ţară pentru formare profesională într-un timp foarte scurt. Aceasta este metoda lui Hu de a preveni ca Zhou Yongkang să poată mobiliza poliţia şi forţele armate de securitate în timp ce Hu Jintao este plecat. Evident, Hu nu are încredere în Zhou."

Li Tianxiao, comentator politic şi autor de editoriale pentru The Epoch Times, a declarat pentru SOH: "formarea i-a luat puterea lui Zhou şi l-a izolat. Este ca şi cum l-ai pune pe Zhou sub arest la domiciliu, şi prin aceasta, îl împiedică să influenţeze cadrele inferioare din PLAC.

Li a susţinut că Zhou a încălcat legea şi a comis multe crime în trecut comandând direct secretarilor PLAC din ţară. Acum aceşti secretari sunt chemaţi la Beijing şi li se dă posibilitatea de a-l expune pe Zhou.

"Situaţia actuală a lui Zhou este similară cu cea a lui Bo Xilai, atunci când acesta s-a întâlnit cu prim-ministrul canadian Harper în timpul vizitei sale în China", a spus Li. "Bo a apărut la o conferinţă de presă pe parcursul celor două şedinţe. Prin urmare, oamenii au crezut că Bo nu are niciun fel de problemă. Cu toate acestea, Bo a fost arestat câteva zile mai târziu. Apariţia lui Zhou la sesiunea de instruire este asemănătoare cu acea situaţie."

Li a adăugat: "Natura luptelor interne din PCC este că poţi apărea în public într-o zi, şi poţi fi arestat a doua zi. Acest lucru este determinat de natura luptei sângeroase pentru putere din cadrul Partidului. Prin urmare, apariţia lui Zhou la sesiunea de formare nu înseamnă că nu este vizat."

Controlul forţelor armate

La începutul lunii, Hu a cerut Armatei de Eliberare a Poporului şi Poliţiei Armate să acorde o atenţie sporită "menţinerii stabilităţii sociale."

Ziarul oficial al partidului, Xinhua, a raportat pe 23 martie că Guo Boxiong, vicepreşedintele Comisiei Centrale, a cerut armatei să fie pregătită să se ocupe de menţinerea stabilităţii şi de rezolvarea unui dezastru şi să acţioneze rapid în caz că se întâmplă ceva.

Mulţi analişti văd acest lucru ca o mişcare a lui Hu Jintao de a recâştiga controlul PLAC de la Zhou.

Comentatorul politic şi social Wu Fan a declarat pentru The Epoch Times că cele mai mari griji ale lui Hu Jintao sunt Poliţia Armată şi forţele de securitate publică controlate de Zhou.

"Prin convocarea secretarilor PLAC, care deţin puterea asupra poliţiei armate şi forţelor de securitate publică, Hu practic le-a pus sub controlul său", a spus Wu.

"Hu nu trebuie să ţină un discurs. În schimb, Zhou a fost nevoit să ţină un discurs despre respectarea ordinelor Comitetului Central al partidului", a afirmat Wu. "Atitudinea lui Zhou s-a schimbat total în discursul său de pe 26 martie. El a spus că PLAC este doar o ramură funcţională şi nu o ramură de comandă sau o parte din sistemul de conducere, şi, prin urmare, trebuie să se supună guvernului central."

Pentru moment, se pare că planul lui Hu de a-l supune pe Zhou funcţionează. Pe 27 martie, ziarul Armatei de Eliberare a Poporului a publicat un articol: "Noi evoluţii s-au ivit pe măsură ce schimbări profunde au avut loc în lume, naţiune şi Partid .... Noi trebuie să ne asigurăm că toate trupele respectă ordinele guvernului central al partidului, Comisiei Centrale Militare şi preşedintelui Hu."

Modul în care Hu şi Wen s-au ocupat de Zhou Yongkang este destul de similar cu modul în care Mao Zedong şi Zhou Enlai l-au tratat pe Lin Biao, cu 40 de ani în urmă. Atunci când Lin Biao, liderul militar de atunci, a încercat o lovitură de stat pentru înlăturarea lui Mao, Zhou Enlai a chemat generalii militari la Beijing pentru a-şi demonstra loialitatea lor, în caz contrat fiind arestaţi.