‘Masacrul din 4 iunie’ interdicţia de pe internet parţial ridicată în China

'Tank Man', poză simbolică a masacrului din Piaţa Tiananmen din Beijing făcută pe 5 iunie 1989.
'Tank Man', poză simbolică a masacrului din Piaţa Tiananmen din Beijing făcută pe 5 iunie 1989. (www.wikipedia.org)

Cenzura internetului din China a fost misterios de relaxată în ultima vreme. O serie de termeni strict cenzuraţi precum şi site-uri web, inclusiv "4 iunie", au fost temporar vizibile pe browserele web ale Chinei, după înlăturarea larg mediatizată a lui Bo Xilai şi o zguduire aparentă în conducerea regimului chinez de top. Activiştii chinezi democraţi privesc desfăşurările pe când se apropie a 23 a aniversare a masacrului din Piaţa Tiananmen.

Cu firewall-ul deblocat parţial începând din 20 martie, cetăţenii chinezi de pe net au reuşit să acceseze rapoarte pe Google despre masacrul studenţilor din Piaţa Tiananmen din 4 iunie 1989 şi pe Baidu în următoarele două zile. Printre rezultatele de căutare deblocate au fost articole care citau discursul recent al premierului Wen Jiabao despre "corectarea erorii judiciare şi de ridicarea interdicţiei privind 4 iunie" şi o evaluare a Revoluţiei Culturale, la o întâlnire între autorităţile Partidului Comunist Chinez (PCC).

Starea de spirit din rândul cetăţenilor chinezi de pe net a fost una de euforie. Dar, în acelaşi timp, Bao Tong, cel mai înalt oficial chinez aflat în prezent încă în arest la domiciliu pentru opoziţia sa faţă de represiunea sângeroasă a lui Deng Xiaoping asupra studenţilor protestatari, a rămas sub supraveghere şi redus la tăcere.

Bao este un fost director al Oficiului pentru reforma politică al Comitetului Central al PCC şi secretarul de politică pentru Zhao Ziyang, secretarul general al Partidului Comunist, în timpul protestelor studenţeşti din 1989. Din cauza simpatiei sale pentru studenţii demonstranţi, Zhao a fost înlăturat şi pus sub arest la domiciliu până la moartea sa în 2005.

The Epoch Times a încercat să obţină un interviu cu Bao, dar a avut posibilitatea doar de a vorbi cu el pe scurt. Bao a declarat că nu a fost în poziţia de a accepta interviuri deoarece oamenii care l-au monitorizat i-au interzis-o. I-au spus că dacă acceptă un interviu telefonul lui nu va mai fi reconectat din nou.

Telefonul lui Bao a fost deconectat pentru o jumătate de an, din iulie 2011 până în ianuarie 2012, cel mai probabil pentru că a dat un interviu la împlinirea a 22 de ani de la masacrul din 4 iunie, atunci când a spus că oamenii ar trebui să fie informaţi cu privire la faptul că liderii au tras în proprii cetăţeni şi că instanţa ar trebui să judece dacă liderii au fost vinovaţi în baza legilor din China şi dacă au încălcat legea, ei ar trebui să recunoască.

În plus, Bao a făcut o declaraţie publică pe 25 aprilie 2011, când s-au împlinit 12 ani de persecuţie a Falun Gong. Bao a declarat că persecuţia împotriva Falun Gong a fost o tragedie similară cu Revoluţia Culturală lansată de Mao Zedong şi cu masacrul din Piaţa Tiananmen lansat de Deng Xiaoping.

În ceea ce priveşte defăimarea de către regimul chinez a Falun Gong considerat un "cult malefic", Bao a declarat: "Acesta e doar un nume rău inventat pentru a eticheta victimele vizate. Jiang Zemin a dat instrucţiuni şi apoi a dat ordin. În cele din urmă, o lege pentru a ataca grupul a fost adoptată de către Comitetul permanent al Congresului Popular Naţional. Consider evenimentul o foarte mare, foarte mare greşeală."

Bao a adăugat că o eroare a justiţiei, o crimă împotriva umanităţii, ar trebui să fie înregistrate în cărţile de istorie.

Termenii de căutare pentru Falun Gong şi ziarul The Epoch Times, au fost de asemenea, deblocaţi pe 20 martie. Ridicarea cenzurii sugerează o schimbare de putere la nivelul de sus al regimului chinez, pentru că cineva cu autoritate trebuie să fi aranjat intenţionat ridicarea cenzurii, eventual ca o pregătire pentru a scăpa de de funcţionari suplimentari de rang înalt.

În iunie 1989, regimul chinez a fost la o răscruce de drumuri. Alegerea sa a fost de a reforma sau de a-şi menţine abordarea totalitară. Tancurile şi eliminarea liberalului Zhao Ziyang au încheiat discuţiile despre reformă.

În urma masacrului din 4 iunie, regimul chinez a adoptat o politică de a face să dispară din China toate informaţiile legate de acesta. În timp ce ONG-urile au făcut eforturi pentru a preveni un eveniment istoric să dispară din memoria colectivă, tinerii de douăzeci de ani au puţine cunoştinţe despre evenimente reale care au avut loc în China cu 23 de ani în urmă.

Recenta relaxare a internetului privind termenul de căutare 4 iunie a fost totuşi de scurtă durată. Pe 23 martie remarcile premierului Wen despre corectarea erorii judiciare 4 iunie au dispărut de pe Baidu.

Comentând cu privire la evoluţiile politice recente, Feng Congde, un fost activist din 4 iunie şi lider al studenţilor care trăieşte acum în Statele Unite, a declarat pentru The Epoch Times, că nu trebuie ca cineva să-şi pună vreo speranţă în reformarea de sine PCC-ului.

La suprafaţă conflictele recente din cadrul PCC sunt o luptă pentru putere între două facţiuni, cu Hu Jintao şi Wen Jiabao ca moştenitori ai succesiunii lui Deng Xiaoping şi reprezentând aripa PCC de dreapta, pe de o parte. Pe de altă parte, este Bo Xilai, care reprezintă noua stângă a PCC şi speculanţii. Aceasta poate fi, de asemenea, văzută ca o ciocnire între Hu şi fostul şef al PCC, Jiang Zemin, pentru controlul asupra PCC, a spus Feng.

"Indiferent de rezultat, este, de fapt, lupta pentru putere a celei mai mari organizaţii criminale din istoria omenirii", a spus Feng.

Conflictele brutale din PCC au loc, de obicei, în timpul în care Partidul trece printr-o criză. Bo Xilai a venit impreună cu o nouă campanie de stânga tocmai în momentul în care PCC sub moştenirea lui Deng a intrat în criză. Dar, Bo este un fals stângist, şi el a avut doar aspiraţia să-şi asume cea mai înaltă poziţie în PCC, a spus Feng.

"Politicile economice ale PCC au comprimat oamenii şi societatea făcându-le extrem de inegale", a spus Feng. "Nu este nicio dreptate socială. Polarizarea bogaţilor şi săracilor şi complotul dintre bogaţi şi elemente criminale au devenit o nouă problemă socială. Drept urmare, aşa-numita nouă stângă a apărut în China, promovând egalitatea socială şi de avere. Este de înţeles că oamenii din clasele inferioare au astfel de sentimente de solicitare a egalităţii".

Feng a declarat că Bo este un speculant care a utilizat acest resentiment al oamenilor. Dar nu există cu adevărat nicio modalitate de a implementa egalitatea socială în afara sistemului PCC, şi aşa-numitele ", cântând cântece roşii" a fost doar o modalitate folosită de Bo de a face uz de nemulţumirile oamenilor pentru a se angaja într-o lupta pentru putere.

"Dar dacă apar probleme, ei nu vor ezita să dezerteze, chiar în Statele Unite imperialiste. Ce ironie" , a exclamat Feng, referindu-se la Wang Lijun, fostul şef de poliţie al lui Bo şi mâna sa dreaptă, care a încercat să dezerteze la Consulatul SA, din Chengdu pe 6 februarie.

Feng a declarat că, fără cadrul democraţiei constituţionale, a statului de drept, precum şi revenirea la valorile tradiţionale şi de virtute, orice fel de conflicte interne dintre aripile stângă şi dreaptă ale PCC este doar lupta vicioasă pentru putere a unui regim totalitar şi nu are nimic de a face cu instituirea unei societăţi echitabile şi egale.

Feng a declarat ca, fiind un student al masacrului din 4 iunie, el a învăţat lecţiile privind atitudinea faţă de PCC şi faţă de politica sa de cutie neagră. "Natura PCC nu se va schimba. Prin urmare, nu vă puneţi nicio speranţă în PCC",a subliniat el.

"Am crezut că, Wen Jiabao, a făcut un efort pozitiv în timpul mişcării de la 4 iunie", a spus Feng. "El l-a însoţit, de asemenea pe Zhao în Piaţa Tiananmen pentru a vizita studenţii. Dar unii comunişti în aparenţă moderaţi pot fi chiar mai brutali atunci când vine vorba de a reprima oameni. Acest lucru se datorează faptului că sistemul PCC va transforma orice persoană obişnuită într-un lup. Integritatea unui membru al PCC nu poate fi de încredere. Desigur, există, de asemenea, posibilitatea ca unii membri ai PCC să abandoneze PCC atunci când vine revoluţia, la fel ca la colapsul fostei Uniuni Sovietice. Dar acest lucru este rezultatul abandonării sistemului comunist. "

Jin Zhong, redactor-şef al revistei Open Magazine din Hong Kong, a declarat pentru New Tang Dynasty TV: "O mulţime de lucruri făcute de Bo au similitudini cu politicile PCC. Ele sunt de fapt de aceeaşi natură. Astăzi, Bo a căzut din funcţia sa. Aceasta nu înseamnă că PCC a devenit mai bun."

Chris Wu, redactor al revistei China Affairs web, a declarat pentru Sound of Hope Radio: "China este la o răscruce de drumuri. Trebuie să fie o forţă nouă pentru a înlocui PCC, goliţi resturile de PCC din societate şi influenţa sa asupra ideologiei şi culturii. Apoi, China poate avea speranţă. "

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe