Fostul lider de partid Jiang Zemin sustinut în viaţă în mod artificial

Jiang Zemin
Jiang Zemin (Minoru Iwasaki-Pool / Getty Images)

Jiang Zemin, fostul lider al Partidului Comunist Chinez (PCC), este în prezent într-o stare vegetativă, fiind ţinut în viaţă prin intermediul aparaturii medicale şi a infuziilor, conform unei surse din China, familiară cu cercul intim al fostului dictator.

Persoana respectivă, ce nu poate fi identificată din cauza eventualelor repercursiuni, a declarat că starea în care se află Jiang Zemin implică faptul că acesta nu a jucat vreun rol în prezentele lupte interne ce au lovit Partidul după 6 februarie.

Jiang este binecunoscut ca liderul comunist care a lansat persecuţia împotriva practicii spirituale Falun Gong în luna iulie a anului 1999, în ciuda obiecţiilor membrilor de rang înalt ai Partidului şi, conform speculaţiilor, chiar a membrilor propriei familii. Cu toate că Jiang a fost înlocuit ca şef al PCC de către Hu Jintao în 2004, Jiang a păstrat o putere semnificativă în spatele scenei, ca lider al unei facţiuni în cadrul PCC - intitulată "banda din Shanghai".

Zhou Yongkang, fostul şef al forţelor de securitate, care actualmente a fost pus sub arest la dominiciu, a devenit locţiitorul lui Jiang în actuala luptă pentru putere. Zhou s-a ridicat pe scara ierarhică pînă la poziţia de şef al tenebroasei Comisii pentru Afaceri Politice şi Legislative, o organizaţie care controleaza sistemul poliţienesc şi legislativ al Chinei comuniste. Zhou a ajuns la apogeul carierei sale după ce a arătat loialitate deplină lui Jiang Zemin - mai ales prin modul deosebit de brutal prin care a condus campania acestuia de persecuţie împotriva mişcării spirituale Falun Gong.

Cu câteva luni în urmă apăruseră zvonuri privind o deteriorare a stării sănătăţii lui Jiang. El a apărut ultima dată în public în luna octombrie a anului trecut, după ce presa din Hong Kong şi cel puţin o televiziune chineză au raportat că ar fi murit. La vremea aceea rapoartele au fost considerate credibile, întrucât cel puţin unul dintre posturile în cauză avea acces la familia lui Jiang.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii