Fostul lider de partid Jiang Zemin sustinut în viaţă în mod artificial

Jiang Zemin
Jiang Zemin (Minoru Iwasaki-Pool / Getty Images)

Jiang Zemin, fostul lider al Partidului Comunist Chinez (PCC), este în prezent într-o stare vegetativă, fiind ţinut în viaţă prin intermediul aparaturii medicale şi a infuziilor, conform unei surse din China, familiară cu cercul intim al fostului dictator.

Persoana respectivă, ce nu poate fi identificată din cauza eventualelor repercursiuni, a declarat că starea în care se află Jiang Zemin implică faptul că acesta nu a jucat vreun rol în prezentele lupte interne ce au lovit Partidul după 6 februarie.

Jiang este binecunoscut ca liderul comunist care a lansat persecuţia împotriva practicii spirituale Falun Gong în luna iulie a anului 1999, în ciuda obiecţiilor membrilor de rang înalt ai Partidului şi, conform speculaţiilor, chiar a membrilor propriei familii. Cu toate că Jiang a fost înlocuit ca şef al PCC de către Hu Jintao în 2004, Jiang a păstrat o putere semnificativă în spatele scenei, ca lider al unei facţiuni în cadrul PCC - intitulată "banda din Shanghai".

Zhou Yongkang, fostul şef al forţelor de securitate, care actualmente a fost pus sub arest la dominiciu, a devenit locţiitorul lui Jiang în actuala luptă pentru putere. Zhou s-a ridicat pe scara ierarhică pînă la poziţia de şef al tenebroasei Comisii pentru Afaceri Politice şi Legislative, o organizaţie care controleaza sistemul poliţienesc şi legislativ al Chinei comuniste. Zhou a ajuns la apogeul carierei sale după ce a arătat loialitate deplină lui Jiang Zemin - mai ales prin modul deosebit de brutal prin care a condus campania acestuia de persecuţie împotriva mişcării spirituale Falun Gong.

Cu câteva luni în urmă apăruseră zvonuri privind o deteriorare a stării sănătăţii lui Jiang. El a apărut ultima dată în public în luna octombrie a anului trecut, după ce presa din Hong Kong şi cel puţin o televiziune chineză au raportat că ar fi murit. La vremea aceea rapoartele au fost considerate credibile, întrucât cel puţin unul dintre posturile în cauză avea acces la familia lui Jiang.