Luptele interne ale regimului chinez pot prefigura un colaps în stil sovietic

Greg Autry, analist pentru China şi co autor al cărţii "Moartea pregătită de China," adresându-se publicului
Greg Autry, analist pentru China şi co autor al cărţii "Moartea pregătită de China," adresându-se publicului (The Epoch Times)

Evenimente care s-au desfăşurat în China în ultimele săptămâni au zguduit Partidul Comunist Chinez (PCC).

După ce Wang Lijun, fostul şef al Biroului de Securitate Publică din Chongqing, a mers la Consulatul SUA din oraşul Chengdu pe 6 februarie, a existat un efect de domino în luptele pentru putere şi loialitate, care ameninţă chiar inima regimului comunist.

Pe 21 martie, Greg Autry, expert pe probleme legate de China şi co-autor al cărţii "Moartea prin China", a ţinut un discurs la Universitatea California din Irvine, dând explicaţii despre luptele recente dintre liderii PCC şi impactul acestora asupra societăţii internaţionale. The Epoch Times l-a intervievat pe Autry înainte de discursul său.

Greg Autry: Când ai de-a face cu [fostul şef de partid din Chongqing] Bo Xilai, ai de-a face cu un criminal de modă veche, ai de-a face cu cineva care îşi mărturiseşte intenţiile pe faţă, în comparaţie cu actuala conducere a Chinei, Hu Jintao şi Wen Jiabao, care sunt personaje atât de alunecoase. Este bine că un intransigent ca Bo Xilai a fost înlăturat, dar asta nu mă face să cred că China se deplasează spre un sistem mai democratic, ci doar îmi lasă impresia că propaganda lor va continua să fie şi mai atractivă pentru vest.

Cred că existenţa unei discuţii despre o luptă internă – o potenţială lovitură de stat – clarifică faptul că acest regim este mult [mai] instabil decât cred majoritatea americanilor, în special oamenii de afaceri şi politicienii americani, şi acest lucru este un risc de care Statele Unite ar trebui să fie conştientă.

Faptul că Bo Xilai a fost eliminat clarifică faptul că există o luptă internă pentru putere în cadrul PCC şi este benefic ca oamenii de afaceri şi politicienii americani să fie conştienţi de faptul că acest regim nu este un regim stabil în care să ne investim resursele politice sau de capital ...

Nu cred că eliminarea lui Bo indică un pas înainte pentru democraţie şi drepturile omului din China, ci înseamnă doar că va continua să existe un regim priceput în a-şi face reclamă în SUA şi alte ţări occidentale.

The Epoch Times: În situaţia actuală, credeţi că democraţia ar schimba China în mai bine?

Autry: Nu cred că ceea ce am văzut până acum oferă vreo indicaţie că va exista o schimbare pozitivă în China.

Evident că liderii actuali din China au prezentat progresele înregistrate, vorbind în eufemisme şi fraze frumoase în special când se adresează Occidentului, dar niciodată nu a existat un progres real. Stoparea fluxurilor de informaţii pe Internet, cenzura, suprimarea practicanţilor religioşi şi ai tibetanilor continuă neabătute. Nu am niciun motiv să cred că vom vedea o schimbare, doar pentru că Bo a fost demis din funcţia deţinută în Chongqing.

S-ar putea să existe o schimbare locală în acest oraş, unde am putea vedea un regres de la cultul lui Mao care avea loc, dar eu nu cred că China va înregistra vreo schimbare cu excepţia cazului în care va exista un conflict real, care ar erupe şi ar ameninţa să răstoarne tot Zhongnanhai-ul [complexul conducerii partidului de la Beijing].

Epoch Times: Care credeţi că este rolul guvernului SUA?

Autry: Nu cred că intervenţia directă a guvernului SUA va fi pozitivă, pentru că nu cred că guvernul SUA va putea sprijini oricare dintre cele două părţi care par să se lupte.

Una ar fi o dictatură maoistă de modă veche şi alta ar fi regimul actual care este plin de mincinoşi. Deci nu există niciun motiv pentru a sprijini vreuna din părţi. SUA trebuie să sprijine poporul chinez şi să continue să fie clară şi transparentă în susţinerea drepturilor omului [şi] libertăţii mass-mediei din China. Până când asta are loc, nu suntem cu adevărat interesaţi de modul în care aceştia se luptă unul cu celălalt.

Cu toate acestea, trebuie să înţelegem că acesta este un regim instabil, asemănător cu Uniunea Sovietică din anii 1990-1991, iar ca politicienii americani să investească puterea politică americană în regimul actual sau ca oamenii de afaceri să continue să investească capital este o afacere riscantă, şi ar trebui să fim conştienţi de asta şi ar trebui să regândim cât de dedicaţi suntem cooperării cu guvernul chinez actual, până la revenirea la stabilitate.

Nu cred că guvernul SUA ar trebui să facă mai mult decât să încerce să fie mult mai sincer în legătură cu natura persoanelor cu care se confruntă în prezent, şi cu faptul că există forţe opuse într-un sistem monopartit, şi tocmai pentru ca ei insistă în a avea un sistem monopartit, nu este posibil un transfer paşnic de putere de la un grup la altul, în China.

Deci, în mod clar vom vedea la un moment dat, un transfer violent de putere şi asta va fi ceva bun pentru economia mondială. S-ar putea să nu fie ceva bun pentru poporul chinez şi, probabil, nu este benefic ca guvernul american să fi investit în el.

Nu cred că guvernul american poate lua măsuri concrete care să influenţeze asta într-un fel sau altul, pentru că nu putem susţine ambele părţi, până când o nouă forţă va creşte în China, asemănătoare cu revoluţia Iasomie, o primăvara arabă în Asia, dacă va avea loc vreodată. ... Guvernul SUA nu poate face prea multe cu excepţia de a se opri să opn sprijine minciunile care vin de la PCC [Partidul Comunist Chinez].

Epoch Times: Unii chinezi vor ca guvernul american să divulge dovezile aduse de Wang Lijun la consulat.

Autry: Cred că ar fi foarte interesant de ştiut de ce Wang Lijun a fost la ambasada de la Chengdu şi cred că este interesant că poliţia din Chongqing l-a urmărit tot drumul spre Chengdu şi că unii oameni - chiar politicieni şi oameni de afaceri americani - nu ştiu despre asta.

Este un lucru înfricoşător: nu este statul de drept ce se aplică în această ţară. Ar fi minunat să ştiu ce făcea acolo. Chiar dorea azil în Statele Unite? Doar se ascundea de Bo până ce Beijingul venea să-l salveze şi el putea să ofere dovezile privind planul de lovitură de stat a lui Bo?

Nu ştiu, dar cred că guvernul american ar trebui să divulge ceea ce ştie. Cunosc unii membri ai Congresului care au presat Departamentul de Stat să facă acest lucru. Săptămâna viitoare voi fi în DC pentru a depune mărturie la Comisia pentru Afaceri Externe şi cu siguranţă voi spune membrilor Congresului ceea ce ştiu. ... Cred că vor fi foarte interesaţi să încerce să obţină aceste informaţii atât pentru poporul american cât şi ... pentru poporul chinez.

Epoch Times: Şeful lui Wang Lijun este Bo Xilai. Şeful Bo Xilai este Zhou Yongkang, şi şeful lui Zhou este Jiang Zemin, care a iniţiat persecuţia împotriva Falun Gong. Credeţi că acest eveniment ar expune în cele din urmă criminalitatea lui Jiang?

Autry: Mi-ar place să cred că vom afla adevărul despre regimul lui Jiang Zemin, despre persecutarea Falun Gong şi crearea Biroului 610 şi despre toate celelalte lucruri pe care le-a făcut.

Dar pe de altă parte, actualul regim nu vrea să arate ce a făcut Hu Jintao tibetanilor, sau persecuţia pe care el a continuat de atunci. Eu cred că vor fi un pic mai precauţi în a permite divulgarea informaţiilor, chiar dacă vor să le folosească pentru a-şi leza rivalii politici. Dar nu se ştie niciodată, pentru că PCC este o cutie neagră plină de trădători care se luptă între ei. Acesta nu este un sistem politic asemănător cu oricare altul din lume.

Epoch Times: Cineva a spus că acest lucru ar putea fi primul pas spre colapsul PCC. Ce credeţi?

Autry: Cred că seamănă foarte mult cu situaţia pe care am văzut-o în Uniunea Sovietică în anii 1990-1991, când intransigenţi încercau să restabilească sistemul intransigent. Gorbaciov a început să deblocheze un pic situaţia ... Când nu a mai putut-o ţine sub control, întregul sistem s-a prăbuşit în haos.

Cred că e posibil, dar noi nu ştim asta, deoarece este o cutie neagră, deoarece PCC insistă să aibă un regim monopartit şi nu este transparent. Oamenii din China nu ştiu ce se întâmplă şi asta este o situaţie nefericită.

chinareports@epochtimes.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii