Şeful diplomaţiei ucrainene: Occidentul trebuie să realizeze că epoca păcii în Europa s-a terminat

Dmitro Kuleba
Dmitro Kuleba (Getty Images)
Redacţia
25.04.2024

Ministrul ucrainean de Externe a lăudat cu entuziasm politicienii americani pentru că au aprobat pachetul de ajutor militar de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, amânat de mult timp, dar a avertizat că noile provizii nu vor schimba imediat situaţia pe câmpul de luptă, potrivit The Guardian.

"Aleluia", a declarat Dmitro Kuleba atunci când i s-a cerut părerea în legătură cu votul final de marţi al Senatului SUA.

El a spus că a fost "sigur că vom avea un rezultat pozitiv", bazat în parte pe educarea conservatorilor religioşi, dar Occidentul trebuie să "realizeze că epoca păcii în Europa s-a terminat" şi să îşi construiască industria de apărare.

Kuleba a declarat că speră că Washingtonul va anunţa un nou pachet de arme "în câteva zile, poate chiar ore" şi că a fost "doar o chestiune de logistică" pentru a face ca proviziile să ajungă pe linia frontului.

Oficiali ai Pentagonului au indicat că unele muniţii au fost deja stocate în Europa, artileria şi apărarea aeriană urmând să fie printre priorităţi.

Potrivit lui Kuleba, Ucraina a identificat şapte sisteme de apărare aeriană Patriot pe care le-ar putea folosi pentru a proteja civilii din marile oraşe în afară de Kiev. Unul a fost obţinut din Germania, alte patru au fost localizate şi au loc negocieri, iar alte două sunt în vizor.

Rapoartele de presă indică faptul că Grecia şi Spania se gândesc dacă să furnizeze Patriot, în timp ce Polonia şi România deţin, de asemenea, baterii. Kuleba a adăugat că al optulea sistem ar putea veni din SUA.

"Cred că armata americană are probabil unul de rezervă", a spus el.

Negocierile pentru obţinerea acestora au fost complicate, deoarece "ţările care operează aceste sisteme Patriot negociază pentru suplinire şi compensaţii", a spus Kuleba.

"Nu am nicio îndoială, având în vedere progresele pe care le facem, că Patriot vor ajunge, iar Germania trebuie lăudată pentru că a făcut primul pas", a adăugat ministrul ucrainean.

Oraşe precum Harkiv, care a fost bombardat în repetate rânduri în acest an şi în care locuitorii s-au mutat de teamă, ar putea "trăi în pace şi producţia lor industrială ar putea continua", a spus el, atâta timp cât aliaţii Ucrainei adoptă o abordare mai fermă pentru a-i ajuta ţara.

El a declarat că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a discutat luni cu Joe Biden despre ajutorul militar.

Kuleba afirmă că aliaţii Ucrainei ar trebui să treacă de la "exprimarea condoleanţelor şi a compasiunii faţă de ucraineni şi promisiunea de a ajuta la redresare, la prevenirea pierderilor de vieţi omeneşti şi a distrugerii ţării".

El a subliniat că restabilirea ajutorului militar american, ţinut în loc timp de luni de zile de republicanii aliniaţi lui Donald Trump, nu va fi suficientă pentru a învinge Rusia.

"Niciun pachet unic nu îi poate opri pe ruşi. Ceea ce îi va opri pe ruşi este un front unit al întregii Ucraine şi al tuturor partenerilor săi", a avertizat şeful diplomaţiei ucrainene.

El afirmă că Occidentul trebuie să crească producţia de arme, aşa cum a făcut Ucraina, deoarece a fost depăşită de Rusia. Rusia surclasează Ucraina într-un raport de aproximativ 10 la 1, în timp ce Ucraina este în criză privind apărarea aeriană.

"Când văd ce a realizat Rusia în construirea bazei sale industriale de apărare în doi ani de război şi ce a realizat Occidentul, cred că ceva nu este în regulă în ceea ce pruveşte Occidentu. Occidentul trebuie să realizeze că epoca păcii în Europa s-a încheiat", a declarat Kuleba.

Producţia industrială militară de vârf a aliaţilor Ucrainei nu este aşteptată până la sfârşitul anului 2024, a declarat ministrul de Externe, indicând că Kievul anticipează că războiul va dura până anul viitor. Se aşteaptă ca Rusia să organizeze o ofensivă de vară şi se crede că este în curs de a mobiliza încă 100.000 de oameni pe care să îi arunce în lupte.

Kuleba l-a lăudat pe preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, pentru că a asigurat votul istoric de sâmbătă din Congres şi a aprobat pachetul de ajutor care anterior părea sub semnul întrebării.

"Cred că Mike Johnson a făcut un lucru bun pentru America şi pentru lume", a spus el.

Întrebat de ce crede că Johnson s-a răzgândit după ce s-a opus ajutorului timp de şase luni, Kuleba a sugerat că religia ar fi putut juca un rol.

Primul indiciu că Johnson ar putea fi dispus să susţină pachetul a venit în decembrie, a spus Kuleba. Creştin evanghelic, Johnson a trimis un mesaj video de susţinere la o mică slujbă de rugăciune la Kiev, convocată de Ruslan Stefanciuk, preşedintele parlamentului ucrainean.

Johnson a acţionat în cele din urmă din convingere, a spus Kuleba: "A venit din convingerile sale profunde şi nu din oportunism politic".

Kuleba a susţinut că Trump a fost supus unor presiuni înainte de vot din partea scepticilor ucraineni din propriul partid, dar în cele din urmă nu a mai reacţionat. El a spus că Kievul nu face pregătiri speciale pentru un al doilea mandat al lui Trump.

"Nu ştiu ce se va întâmpla mâine sau cum se vor comporta elitele politice din SUA. Ceea ce am învăţat din primul mandat de preşedinte al lui Donald Trump este că există întotdeauna o cale de ieşire din orice criză. Am trecut prin atât de multe lucruri din 2014 [când a început războiul cu Rusia] încât, fără să exagerăm, suntem pregătiţi pentru orice", a spus el.

Ministrul de Externe al Ucrainei a recunoscut că interacţiunile sale personale cu echipa lui Trump au fost minime - "o discuţie rapidă", dar a precizat că Zelenski l-a invitat pe Trump să viziteze Kievul.

Kuleba şi-a exprimat dispreţul faţă de cei care au susţinut că, după mai mult de doi ani de război la scară largă, este timpul ca Ucraina să negocieze şi a precizat că au existat "200 de runde de discuţii" cu Kremlinul între 2014 şi invazia din 2022.

El este de părere că unii observatori au susţinut pacea din naivitate, alţii "jucau pentru Putin", iar a treia categorie "nu înţelegea Rusia" sau pe preşedintele său, fiind convinşi în mod eronat că era necesar să negocieze cu diavolul.

Ministrul a declarat că Putin se va angaja în discuţii semnificative doar atunci când poziţia sa militară va fi "aproape de colaps". Pentru a ajunge în acest punct, Ucraina trebuia să urmeze o strategie dublă: "succesul pe câmpul de luptă" şi o coaliţie de ţări care să susţină formula de pace a lui Zelenski, constând în retragerea Rusiei, despăgubiri şi un tribunal pentru crime de război.

Kuleba a declarat că o măsură anunţată marţi de a pune capăt serviciilor consulare pentru bărbaţii ucraineni în vârstă de luptă care trăiesc în străinătate are legătură cu justiţia, într-un moment în care "băieţii din tranşee sunt foarte obosiţi".

"Ei nu înţeleg de ce guvernul nu încearcă să aducă mai mulţi oameni în efortul de război", a spus el. Kuleba a spus că nu este clar câţi bărbaţi ucraineni se vor întoarce, dar este inacceptabil ca cei din afara ţării să "stea la restaurant" în timp ce alţii mor.

Într-un discurs ţinut luni în Polonia, Rishi Sunak a promis un sprijin suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru armata ucraineană, cea mai mare contribuţie britanică de până acum. Kuleba a declarat că nu se aşteaptă ca acest lucru să se schimbe dacă laburiştii vor câştiga alegerile generale din acest an, afirmând că Marea Britanie face parte dintr-un "grup foarte elitist de ţări" în care sprijinul pentru Kiev transcende ciclul politic. El a spus că s-a întâlnit cu ministrul de Externe din umbră, David Lammy, dar că încă nu a vorbit cu liderul laburist, Keir Starmer.

Kuleba a menţionat că nu ştie cât va dura războiul cu Rusia, iar în drum spre birou a trecut pe lângă o procesiune funerară.

"De fiecare dată când trec pe lângă înmormântarea unui soldat, îmi dublez şi triplez efortul pentru a se încheia [războiul] cu victoria Ucrainei. Cred că, la sfârşitul acestui război, o singură parte va supravieţui şi aceasta va fi Ucraina. Dar când spun să supravieţuiască, nu mă refer la faptul că Rusia va înceta să mai existe ca ţară", a precizat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor