Lukaşenko, fericit că Rusia poate invada Bielorusia oricând: "Armata rusă poate ajunge în 24 de ore"

Liderul bielorus Aleksandr Lukasenko
Liderul bielorus Aleksandr Lukasenko (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)

Dictatorul bielorus Aleksandr Lukaşenko susţine că la întâlnirea de săptămâna trecută, la Soci, avută cu Vladimir Putin, nu au fost abordate chestiuni precum eventualitatea unor desfăşurări de trupe ruseşti în Bielorusia, sau crearea unor baze militare permanente ale Rusiei pe teritoriul bielorus, potrivit agenţiei oficiale TASS.

„Nu avem nevoie de aşa ceva (...) Dacă vor apărea suspiciuni, dacă vom vedea o activare a NATO inclusiv un conflict militar, armata rusă va ajunge la noi în 24 de ore”, a afirmat marţi Lukaşenko, într-o reuniune a guvernului său, unde s-au dezbătut aspecte ale cooperării cu Moscova.

Lukaşenko a afirmat că Occidentul acuză Bielorusia de găzduirea de trupe străine pe teritoriul său. „Aceşti laşi din Occident nu au dreptul să ne acuze că am găzdui baze ruseşti sau chineze sau ale vreunei alte ţări. Uitaţi-vă mai bine la voi, căci voi ridicaţi baze în Polonia”, stat membru UE şi NATO, aflat la graniţa cu Bielorusia, a menţionat Lukaşenko, citat de TASS.

La întâlnirea lor la Soci din 28 mai, Putin şi Lukaşenko au discutat despre acordarea unei a doua tranşe dintr-un împrumut de 1 miliard USD acordat de Rusia, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. În decembrie 2020, Kremlinul a aprobat un împrumut de un miliard de dolari pentru stingerea datoriei de stat a Bielorusiei. Prima tranşă de 500 de milioane de dolari a fost transferată în aceeaşi lună.

Întâlnirea dintre cei doi preşedinţi a survenit pe fondul unui incident, petrecut duminica trecută, în care regimul de la Minsk a forţat deturnarea unui zbor comercial al companiei Ryanair - motivând cu existenţa unei alerte cu bombă care s-ar fi aflat la bordul avionului. Cu toate acestea, percheziţia nu a găsit nicio urmă de explozibil la bord, iar Minsk-ul a arestat un jurnalist de opoziţie exilat în Lituania - Roman Protasevici - şi pe prietena acestuia.

Varianta oficială a motivului deturnării cursei a fost ridiculizată după ce compania ProtonMail din Elveţia a transmis că presupusa alertă, primită prin email pe serverele sale, a survenit după ce autorităţile ordonaseră aterizarea forţată a avionului cu ajutorul unui MIG-29.

La Soci, Lukaşenko s-a asigurat de sprijinul Kremlinului, după ce Occidentul a început o campanie de sancţiuni împotriva Bielorusiei, pentru deturnarea cursei Ryanair.

În Occident, gestul regimului de la Minsk a fost calificat drept „terorism de stat”, iar Uniunea Europeană le-a cerut operatorilor aerieni să evite spaţiul aerian bielorus şi a decis să interzică accesul companiei naţionale Belavia în spaţiul aerian şi pe aeroporturile europene. UE a anunţat că ia în calcul şi sancţiuni economice şi sectoriale, precum şi extinderea listei cu responsabili bieloruşi supuşi sancţiunilor punctuale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe