Lumina poate forma noduri în mod spontan

Belinda McCallum
01.11.2012

O echipă de cercetare englezo-australiană simulează noduri în lumină cu ajutorul unei aplicaţii, pentru o gamă largă de sisteme, inclusiv calcul cuantic şi optică modernă avansată.

Fizicienii au produs un model ce generează vârtejuri optice cu nuclee întunecate, într-un fascicul laser care formează noduri.

"În plus faţă de satisfacerea curiozităţii, ceea ce este cu adevărat interesant şi util despre aceste noduri întunecate este că arată ce face fluxul de putere", a declarat co-autorul studiului Anton Desyatnikov de la Universitatea Naţională Australiană într-un comunicat de presă.

"Aceasta face parte din progresele ştiinţifice incredibile din domeniul opticii: am început să facem cu lumina lucruri care odată păreau imposibile."

Spre deosebire de cercetările anterioare, care produceau în mod artificial noduri în lumină, noul studiu se bazează pe nodurile care se formează spontan, ca nişte cabluri de alimentare care se înnoadă.

Cu toate acestea, Desyatnikov a constat că, spre deosebire de cablurile electrice, nu este uşor să faci lumina să formeze noduri.

"Oamenii de ştiinţă au descoperit că inducerea formării de noduri în fasciculele laser, prin introducerea unor perturbaţii, produc foarte rar noduri", a explicat el.

"Modelele noastre sugerează că parametrii cheie ai luminii trebuie introduşi într-un anumit interval, înainte de a putea înnoda cu uşurinţă lumina, dar odată ce s-a realizat asta, nodurile sunt practic garantate."

Cu toate acestea, cercetătorii nu pot prezice cu exactitate unde se vor forma nodurile.

"Putem doar susţine că, în aceste circumstanţe specifice, vârtejurile optice vor crea spontan nuclee şi vor forma noduri mici", a spus Desyatnikov.

Studiul a fost publicat în Nature's Scientific Reports pe 25 octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor