Lupta unei românce cu Tesla: "Vreau să-mi reabilitez numele înainte de a muri"

Elon Musk şi un automobil Tesla
Elon Musk şi un automobil Tesla (Screenshot)

O fostă angajată a companiei Tesla, care s-a luptat cu Elon Musk şi compania acestuia prin tribunale timp de un deceniu, a declarat pentru BBC News că încă mai doreşte să obţină scuze în mod public.

Cristina Bălan, o româncă de profesie inginer, a fost cândva o stea în ascensiune la Tesla în SUA, încât iniţialele sale erau gravate pe bateriile din interiorul fiecărui automobil electric Model S.

Potrivit spuselor sale, femeia şi-ar fi pierdut locul de muncă de la Tesla după ce a ridicat o problemă de siguranţă cu privire la un defect de proiectare care putea afecta frânarea maşinilor în 2014, iar conducerea îi devenise ostilă.

Bălan a câştigat un proces de concediere abuzivă, dar ulterior a fost acuzată public de Tesla că a folosit resursele companiei pentru un "proiect secret" - acuzaţii care echivalează cu o deturnare de fonduri, ceea ce constituie infracţiune conform legislaţiei americane.

Inginera a negat în mod constant acuzaţiile şi a iniţiat acţiuni în justiţie, dar, după ani de zile, încă aşteaptă audierea cazul ei într-o instanţă publică din California.

Tesla nu a răspuns la solicitările de comentarii ale BBC News. Firma nu a oferit niciodată alte detalii despre acuzaţia sa.

Cristina Bălan spune că este hotărâtă să îşi dovedească nevinovăţia de dragul fiului ei.

"Sunt eroina lui. Sunt mămica făuritoare de avioane şi maşini", spune ea adăugând că nu doreşte ca fiul său să crească crezând că mama lui a fost o hoaţă.

Cristina Bălan a mai declarat cu lacrimi în ochi că tocmai a terminat tratamentul pentru cancer de sân.

"Vreau să-mi reabilitez numele. Mi-aş dori ca Elon Musk să aibă decenţa de a-şi cere scuze", este mesajul ei către şeful miliardar al companiei.

Ea a mai declarat că, deşi în prezent cancerul de sân în stadiul 3B este în remisie, cea mai mare îngrijorare a ei este că s-ar putea să nu mai trăiască pentru a vedea ultima zi în instanţă.

Doamna Bălan a împărtăşit cu BBC News diverse comunicări între ea şi Tesla din perioada în care a lucrat acolo.

Cariera ei a avut un început bun. Îşi aminteşte că a discutat cu Elon Musk în timp ce aşteptau la coada de la masa de prânz de la cantina personalului şi spune că era fericită şi avea succes - trăindu-şi visul, după ce a crescut în România cu o pasiune de o viaţă pentru maşini.

"Totul a luat-o razna când mi-am dat seama că ascundeau unele probleme critice de siguranţă", susţine ea.

Cristina Bălan era îngrijorată de faptul că sub unele pedale covoarele se încolăceau - un defect de proiectare simplu, dar potenţial letal - şi a spus că clienţii s-au plâns.

"Dacă nu poţi apăsa frâna, altcineva, în afara unei maşini Tesla, poate fi rănit. Trebuia doar să spună: 'Ne dăm seama că aceste covoare sunt proaste - scoateţi-le din maşini'", a spus inginera româncă.

Dar managerii i-au respins îngrijorările şi i-au devenit ostili, susţine ea.

Aşa că s-a gândit să ţină cont de încurajările adresate de Musk angajaţilor săi prin care îi îndemna să meargă personal la el cu orice îngrijorare care ar putea afecta reputaţia Tesla şi i-a trimis patronului Tesla un email în care îşi exprima preocupările.

"I-am trimis două e-mailuri. I-am trimis unul înainte de a pleca [de la Tesla], spunându-i că suntem cu toţii ameninţaţi. Mă gândeam în mintea mea: 'El încă vrea să facă ceea ce este bine pentru Tesla'", spune doamna Bălan.

Dar a eşuat şi şi-a pierdut locul de muncă.

BBC News a trimis pretenţiile sale către Tesla, dar nu a primit niciun răspuns.

Site-ul companiei spune: "Siguranţa este cea mai importantă parte a fiecărei Tesla."

"Ne proiectăm vehiculele pentru a depăşi standardele de siguranţă".

Un alt denunţător al Tesla, Lukasz Krupski, a susţinut că a avut o experienţă similară, fără legătură cu aceasta, după ce i-a trimis un e-mail lui Musk cu privire la preocupările legate de condiţiile de muncă de la sediul central al Tesla din Norvegia.

Iar Cristina Bălan spune că şi alţi angajaţi Tesla s-ar putea să se teamă "să vorbească".

Cazul ei va fi audiat în cele din urmă la Curtea de Apel din California, iar femeia crede că aceasta ar putea fi singura ei şansă de a-şi lua revanşa din punct de vedere profesional.

"Nu vreau să renunţ la cariera mea. Şi ştiu că, dacă nu câştig acest proces, nu contează cât de bună sunt. Toată lumea se va uita la ce spune Tesla despre [mine], prin urmare cariera mea s-a dus. Nu vreau asta", spune ea.

Stilul de conducere al lui Elon Musk este cunoscut ca fiind neconvenţional - dar unii dintre cei care au lucrat pentru el spun că dă rezultate.

Dolly Singh, care a lucrat la SpaceX pentru Musk între 2008 şi 2013, a declarat anterior pentru BBC News că acesta a fost un "lider incredibil".

"Dacă nu ar fi fost aşa, el nu ar fi realizat lucrurile pe care le realizează. Da, este epuizant să lucrezi pentru Elon. Dar cred că este un teren de încercare care nu se compară cu nimic altceva", a spus ea, în 2022.

Avocatul american Gordon Schnell, de la firma Constantine Cannon, spune că un număr din ce în ce mai mare de lucrători din sectorul tehnologic devin denunţători.

Miza este enormă, deoarece produsele tehnologice au "un impact atât de mare asupra lumii", spune el.

"Ne afectează cu adevărat vieţile", spune el.

Dar sfatul lui Schnell, care este specializat în reprezentarea denunţătorilor, este de a analiza toate opţiunile posibile înainte de a face publică orice reclamaţie.

"Există atât de multe mijloace protejate în atât de multe industrii diferite pe care un denunţător le poate folosi, prin care poate transmite preocupările confidenţiale către agenţiile guvernamentale adecvate, care sunt cele mai potrivite pentru a aborda aceste preocupări", spune el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe