Macovei: A sancţionat CSM vreun procuror/judecător pentru că a ţinut dosare ani întregi şi s-au prescris?

Acuzată de CSM că prin declaraţiile sale la adresa sistemului judiciar şi a prestaţiei profesionale a membrilor Consiliului a adus o gravă atingere independenţei justiţiei, Monica Macovei reacţionează.
Monica Macovei, la conferinţa de presă despre înfiinţarea partidului M10 (Eugen Horoiu)
Andrei Pricopie
21.03.2016

Prezentă în platoul B1 TV, fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a declarat că decizia Consiliului Superior al Magistraturii, prin care s-a stabilit că declaraţiile sale critice la adresa Consiliului afectează independenţa sistemului judiciar şi prestigiul instituţiei, se va preda la facultăţile de drept, peste nişte ani, la rubrica 'aşa nu'.

Vă prezentăm mai jos principalele declaraţii făcute de Monica Macovei pe această temă:

1. CSM trebuie să ştie, în primul rând, ce înseamnă independenţa justiţiei. Iar independenţa justiţiei este dreptul oamenilor, al cetăţenilor, la o justiţie independentă. Independentă de politic, de corupţie, de orice interes. Independentă de orice şi se supune numai legii. Independenţa justiţiei nu înseamnă că judecătorul sau procurorul poate să facă orice. Ci e dreptul oamenilor, repet, la o justiţie independentă. Nu aveam cum să lezez independenţa justiţiei, oamenii au dreptul la o justiţie independentă.

2. CSM a spus că nu sunt baze factuale. E sancţionat vreun procuror sau vreun judecător pentru că a ţinut dosare ani întregi şi s-au prescris? Baza factuală exact asta e: dacă ne dă un singur exemplu sau 10 exemple, ca să justifice că, într-adevăr, şi-au făcut treaba, atunci are dreptate. Dar nu a sancţionat niciun judecător sau procuror pe baza faptului că au ţinut dosare care s-au prescris.

3. Răspunderea colectivă este egală cu zero. Nu există răspundere colectivă. Ca atare, orice decizie ia CSM este una colectivă. Ne refeream, de exemplu, la propunerea de procuror general sau procuror-şef DNA. Dacă iese prost, dacă acel procuror general sau procuror-şef DNA sau procuror-şef DIICOT nu-şi face treaba, nu răspunde nimeni. Democraţia se bazează pe răspundere. Dacă nu răspunde nimeni, nu vom avea democraţie şi nici justiţie în ţara asta.

Sigur că sunt judecători şi procurori foarte buni, profesionişti şi curajoşi. Dar nu i-a făcut CSM aşa, aşa sunt ei. Şi noi vrem să fie cât mai mulţi de felul acesta.

4. Declaraţiile de avere. O altă critică pe care o am faţă de CSM, apropo de curăţarea sistemului justiţiei, pentru că acesta este un rol principal pe care l-a avut şi îl are CSM şi de care nu s-a achitat. Cei din CSM, pe lângă ANI şi în paralel cu ANI, ar fi trebuit să verifice fiecare declaraţie de avere şi de interese a judecătorilor şi procurorilor. Cu astea ar trebui să se ocupe inspecţia judiciară.

5. Unificarea practicii judiciare, de care avem mare nevoie. Fac seminarii, întâlniri şi suntem tot acolo, adică tot nu este unificată practica judiciară de către CSM.

Pentru mai multe detalii despre criticile care o vizează pe Monica Macovei citiţi CSM, reacţie după acuzaţiile lansate de Macovei: A sesizat Parlamentul European şi CNA

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor