Macron afirmă că ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris ar putea fi mutată de pe râul Sena

Preşedintele Emmanuel Macron, vorbind despre Jocurile Olimpice la Grand Palais în Paris, 15 aprilie 2024
Preşedintele Emmanuel Macron, vorbind despre Jocurile Olimpice la Grand Palais în Paris, 15 aprilie 2024 (Facebook - screnshot)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris ar putea fi mutată de pe râul Sena dacă riscul de securitate este prea mare, transmite BBC.

Macron a afirmat că aceasta ar putea fi "limitată la Trocadero", peste Sena de la Turnul Eiffel, în loc să acopere tronsonul planificat al râului.

El a adăugat că ar putea fi chiar mutată pe stadionul naţional Stade de France, revenind la o ceremonie tradiţională.

Iniţial, ceremonia de deschidere urma să fie prima care va avea loc în afara unui stadion.

Se aşteaptă ca peste 10.000 de sportivi să navigheze pe o porţiune de 6 km din Sena pe aproximativ 160 de barje.

Organizatorii au planificat iniţial să găzduiască aproximativ 600.000 de persoane care să urmărească ceremonia de pe malurile râului, dar această cifră a fost redusă la 300.000 de persoane.

S-a aflat deja că turiştilor nu li se va oferi acces gratuit pentru a urmări ceremonia, aşa cum era prevăzut iniţial. În schimb, biletele vor fi doar pe bază de invitaţie, nu prin înregistrare deschisă.

"Această ceremonie de deschidere [...] este o premieră mondială. Putem să o facem şi o vom face", a declarat preşedintele Macron într-un interviu acordat posturilor de presă franceze BFMTV şi RMC.

Dar, pentru prima dată, el a recunoscut că există planuri de rezervă.

"Există planul B şi planul C", a spus el, adăugând: "le pregătim în paralel, vom analiza acest lucru în timp real".

Preocupările legate de securitate au fost sporite în urma ameninţărilor grupării Statul Islamic (SI) la meciurile de fotbal din sferturile de finală ale Ligii Campionilor de la Paris, Madrid şi Londra.

Săptămâna trecută, o postare a fost partajată de Fundaţia Al-Azaim, un canal media responsabil cu difuzarea mesajelor din partea ramurii IS-K a grupării militante islamiste.

IS-K a revendicat, de asemenea, responsabilitatea pentru atacul mortal asupra Crocus City Mall din Moscova de luna trecută.

Există, de asemenea, temeri că războaiele din Ucraina şi Gaza ar putea creşte ameninţarea la adresa securităţii, autorităţile franceze menţionând posibilitatea unui atac cu drone.

În acelaşi interviu, Macron a mai spus că va face "tot ce este posibil" pentru a conveni un armistiţiu olimpic, făcând aluzie la o tradiţie istorică potrivit căreia pacea trebuie să prevaleze în timpul Jocurilor Olimpice.

"Vrem să lucrăm pentru un armistiţiu olimpic şi cred că este o ocazie pentru mine să mă angajez cu mulţi dintre partenerii noştri", a spus el.

Competiţia se va desfăşura între 26 iulie şi 11 august. Urmează apoi Jocurile Paralimpice, de la 28 august la 8 septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe