Maduro devalorizează moneda naţională şi creşte preţurile la combustibil

Liderul socialist venezuelean Maduro a crescut preţul la benzina subvenţionată, susţinând că este o măsură necesară. Subvenţia a fost aplicată începând cu 1989, când sute de persoane au fost ucise în timpul unor proteste împotriva creşterii preţurilor la combustibil.
Clienţi la o benzinărie PDVSA în Caracas, Venezuela, 11 februarie 2016.
Clienţi la o benzinărie PDVSA în Caracas, Venezuela, 11 februarie 2016. (Captură Foto)

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat miercuri o serie de măsuri, inclusiv devalorizarea bolivarului şi creşterea preţului la benzină, pentru a opri adâncirea crizei economice naţionale actuale.

Conform preşedintelui, preţurile la pompă vor creşte începând de vineri de la 0,097 bolivari (0,01 euro/0,02 dolari americani) pe litru la 6 bolivari pentru Super-95, şi de la 0,07 bolivari la 1 bolivar pentru Super-91.

“Am cheltuit aproximativ 1 miliard de dolari pentru a crea benzina Super-95. Am putea economisi 800 milioane de dolari cu noul sistem de preţuri”, a precizat Maduro.

În 1989, creşterea preţurilor la combustibili s-a soldat cu trei zile de revolte în capitala Caracas, care au fost oprimate de armată. Câteva sute de persoane şi-au pierdut viaţa şi de atunci politicienii au evitat să se atingă de subvenţiile pentru combustibili.

“Este o măsură necesară, o acţiune necesară pentru a echilibra lucrurile. Îmi asum răspunderea pentru ea”, a susţinut Maduro, făcând referire la creşterea preţului la benzină, conform Deutsche Welle.

Nicolas Maduro a anunţat, de asemenea, o devalorizare cu 37% a monedei naţionale, bolivarul, atunci când va fi destinat importului de alimente sau medicamente, o particularitate pentru această ţară unde există simultan mai multe cursuri de schimb pentru dolar în funcţie de produsele cumpărate, arată Agerpres.

“Vom simplifică sistemul de schimb în două categorii: sistemul de schimb protejat care va fi introdus joi, de la 6,3 la 10 bolivari pentru un dolar, şi o altă categorie, flotantă, care este în prezent la 200 de bolivari pentru un dolar”, a mai menţionat liderul socialist.

Conform postului de televiziune Telesur, Maduro a adăugat că ţara trebuie “să dezvolte agenda economică bolivariană pentru a îmbunătăţi sistemul de distribuţie”, făcând referire la programul economic condus de stat lansat de predecesorul său, răposatul Hugo Chavez.

Maduro a precizat că noile măsuri vor ajuta la finanţarea programelor sociale ale guvernului.

Venezuela pusă la zid

În urma implementării reformelor economice de inspiraţie marxistă iniţiate de liderul bolivarian Hugo Chavez - bazate pe naţionalizări şi controlul statului asupra economiei, rata inflaţiei a ajuns la peste 60%, piaţa neagră şi specula au înflorit, iar lipsurile de produse alimentare şi de bunuri de larg consum sunt larg răspândite.

Unele hoteluri cer clienţilor să îşi aducă propriul săpun şi hârtie igienică, a declarat un purtător de cuvânt din industria turismului, citat de platforma de ştiri Fusion.

În cel mai recent caz ilustrativ pentru criza umanitară din Venezuela, o femeie în vârstă de 80 de ani a murit într-o îmbulzeală în faţa unui supermarket de stat din Sabaneta, care vindea mâncare subvenţionată de stat. Este posibil ca femeia să fi murit calcată în picioare, în timpul busculadei produse de cumpărătorii care au dat năvală.

Aşa cum au avertizat recent unii analişti, prăbuşirea economiei hiperinflaţioniste a Venezuelei a ajuns în faza sa finală. O inflaţie care a crescut la cel puţin 65%, o rată a criminalităţii care a ajuns pe locul doi în lume - în ciuda bugetelor sociale masive acordate de Hugo Chavez - şi cu o penurie alimentară generalizată şi cronică, Venezuela, pe vremuri cea mai bogată ţară a Americii Latine, stă pe marginea prăpastiei economice şi politice.