MAE schimbă placa în cazul crizei din R. Moldova după ce Meleşcanu a susţinut linia lui Plahotniuc

Teodor Meleşcanu
Teodor Meleşcanu (Epoch Times România)

La scurt timp după ce ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a avut o reacţie privind criza din Republica Moldova contrară celei asumate de Uniunea Europeană şi în aceeaşi linie cu cea a oligarhului Vladimir Plahotniuc, MAE a venit cu un comunicat oficial pe această temă.

"Având în vedere evoluţiile recente de pe scena politică a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coaliţii guvernamentale şi a unui nou guvern de către Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019, România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voinţa cetăţenilor, exprimată prin vot şi reflectată în configuraţia politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog. România îşi exprimă deplina disponibilitate de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, care este baza esenţială a relaţiei bilaterale, în condiţiile în care Republica Moldova va aplica strict acest Parteneriat Strategic şi va continua ferm şi consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană şi a reformelor necesare pentru apropierea de UE", se arată în comunicatul MAE.

De asemenea, în acelaşi context, MAE a transmis că ţara noastră consideră foarte important angajamentul clar al Republicii Moldova pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv şi mai ales a proiectelor strategice de interconectare România-Republica Moldova.

"Totodată, România apreciază de relevanţă majoră continuarea poziţiei Republicii Moldova în privinţa reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în graniţele sale internaţional recunoscute şi cu neafectarea vectorului său pro-european. România subliniază importanţa consolidării comunităţii de limbă, cultură şi istorie care stă la baza relaţiei speciale cu Republica Moldova. România reiterează apelul la calm şi reţinere şi evidenţiază necesitatea respectării principiilor statului de drept şi a asigurării unei tranziţii paşnice şi inclusive, pentru ieşirea din criză", a mai precizat MAE.

Ce declarase iniţial Meleşcanu

Iniţial, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a susţinut deschis varianta alegerilor anticipate dorite de Partidul Democrat controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc, care se ţine de putere cu toate forţele.

"Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte îndeaproape evoluţiile politice din R. Moldova. România, ca stat membru care deţine preşedinţia UE şi susţine ferm parcursul european al R. Moldova a făcut apel ca toate forţele să respecte alegerile din februarie. Credem că cetăţenii din R. Moldova au nevoie de o soluţie negociată politic care să asigure stabilitatea. Azi am dat instrucţiuni ambasadorului de la Chişinău, Daniel Ioniţă, să participe la o întâlnire cu preşedintele Dodon. A vorbit 15 minute doar domnul Dodon. În paralel, i-am dat instrucţiuni să se întâlnească cu liderul Partidului Democrat (Plahotniuc - n.r.), ar trebui şi ei să fie implicaţi. Ca politician cu oareşcare experienţă, suntem preocupaţi de escaladarea protestelor din Moldova", a declarat Meleşcanu, citat de Realitatea.

Ba mai mult, ministrul de Externe a recunoscut şi deciziile Curţii Constituţionale de la Chişinău, instituţie considerată a fi controlată total de Plahotniuc care a invalidat Guvernul Maia Sandu votat de socialiştii lui Igor Dodon şi proeuropenii din blocul ACUM, a dizolvat Parlamentul şi l-a suspendat pe preşedintele ţării Igor Dodon.

"Curtea Constituţională a adoptat o decizie foarte clară. Deciziile Curţii sunt definitive şi obligatorii. Guvernul ca urmare a acestor decizii a desfiinţat Parlamentul. Singura soluţie este întoarcerea la electorat", a precizat Meleşcanu, vorbind despre alegerile anticipate convocate de democraţi pe 6 septembrie.

Pe de altă parte, Meleşcanu s-a ferit să dea un răspuns clar atunci când a fost întrebat dacă MAE recunoaşte Guvernul Maia Sandu.

"Nu există instituţia recunoaşterii Guvernului, există recunoaşterea unui stat. (...) Atunci când lucrurile se încurcă, soluţia e să ne întoarcem la electorat. Alegerile anticipate din 6 septembrie nu ar fi o mare problemă", a fost replica lui Meleşcanu.

Între timp, SUA, UE şi Rusia anunţaseră deja că susţin noul Guvern Maia Sandu.