Magistrata de la Chişinău prinsă în flagrant cu mită de 11 mii de dolari, suspendată din funcţie de către CSM

Judecătorul Maria Tertea este cercetată în libertate, întrucât colegii său au respins demersul procurorilor de a o aresta preventiv.
Foto simbol, judecător
Foto simbol, judecător (facebook.com / Ion Guzun)

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis demersul procurorilor anticorupţie şi a suspendat provizoriu din funcţie judecătorul de la Judecătoria Chişinău, învinuit de trafic de influenţă.

Activând în continuare în funcţia de judecător, aceasta ar putea împiedica la stabilirea adevărului în cadrul urmăririi penale şi influenţa negativ imaginea justiţiei, inducând dubii privind gradul de integritate al sistemului judecătoresc, au susţinut procurorii.

Acum o săptămână, judecătoarea Maria Tertea a fost reţinută în flagrant primind mită de 11 mii de dolari din suma de 16 mii de dolari pretinsă de la conducătorul unui agent economic pentru a interveni pe lângă alţi colegi de-ai săi să adopte o soluţie favorabilă într-un litigiu civil.

Procuratura Generală informează că a cerut arestarea preventivă pentru o lună a celor doi învinuiţi. Cu toate acestea, instanţa l-a plasat pe conducătorul agentului economic în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar magistrata a fost liberată provizoriu sub control judiciar pentru 60 de zile.

Oamenii legii au contestat la Curtea de Apel Chişinău încheierile Judecătoriei Hânceşti, insistând pe cercetarea celor doi în arest preventiv.

Maria Tertea va fi suspendată din funcţie până la rămânerea definitivă a hotărârii în cauza penală în care este vizată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe