Maia Sandu a participat la ceremonia de detaşare în Kosovo a pacificatorilor moldoveni

Armata Naţională a R. Moldova este recunoscută ca o forţă calificată, capabilă şi de încredere pentru a contribui la misiuni internaţionale de menţinere a păcii, a afirmat Martin McDowell de la ambasada SUA.
Maia Sandu, la ceremonia de detaşare în Kosovo a pacificatorilor moldoveni
Maia Sandu, la ceremonia de detaşare în Kosovo a pacificatorilor moldoveni (presedinte.md)

Preşedintele Maia Sandu împreună cu reprezentanţi ai misiunilor diplomatice ale SUA şi Italiei la Chişinău, ministrul Apărării în exerciţiu Victor Gaiciuc, dar şi ataşaţii militari acreditaţi pentru Republica Moldova au participat luni, la ceremonia plecării în Kosovo a unui nou contingent de pacificatori moldoveni, al 14-lea, în cadrul KFOR.

„Prin participarea militarilor noştri la operaţiunile internaţionale de menţinere a păcii, Republica Moldova îşi valorifică potenţialul uman şi îşi consolidează relaţiile de cooperare cu partenerii externi, crescând încrederea acestora în capacităţile ţării noastre de a furniza pace şi stabilitate”, a declarat Maia Sandu în cadrul ceremoniei.

Şeful statului a adus mulţumiri Statelor Unite ale Americii şi Republicii Italiene pentru ajutorul acordat R. Moldova în consolidarea capabilităţilor de instruire a militarilor moldoveni care participă în misiuni şi pentru sprijinul logistic de care beneficiază contingentul Armatei Naţionale în teatrul de operaţii din Kosovo.

Adjunctul ambasadorului SUA la Chişinău, Martin McDowell a afirmat că detaşarea unui nou contingent în Kosovo demonstrează că Armata Naţională a R. Moldova este recunoscută ca o forţă calificată, capabilă şi de încredere pentru a contribui la misiuni internaţionale de menţinere a păcii.

„Operaţiunea de menţinere a păcii din Kosovo oferă Armatei Naţionale a R. Moldova o experienţă militară internaţională inestimabilă, permiţând forţelor moldoveneşti să îşi sporească capabilităţile şi nivelul de interoperabilitate cu alte armate şi să demonstreze profesionalism peste hotare”, a susţinut Martin McDowell.

Cel de-al paisprezecelea contingent al Armatei Naţionale este format din 40 de militari profesionişti, dintre care şapte genişti şi un pluton de 33 de infanterişti, care va executa misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare.

Militarii moldoveni vor face parte din Comandamentul Regional Vest (Regional Command-West) şi vor fi dislocaţi în baza militară italiană Camp Vilaggio din localitatea Pech, Kosovo. Mandatul contingentului KFOR-14 în Kosovo va dura şase luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe