Maia Sandu către CSM: Începeţi să vă faceţi treaba! Nu mai putem tolera dezastrul din justiţie

Dacă CSM nu va lua decizii imediate în privinţa judecătorilor corupţi atunci vor fi adoptate soluţii prin parlament şi guvern. Atitudinea neserioasă şi nerespectuoasă a CSM faţă de lege şi faţă de cetăţeni nu mai poate fi tolerată, afirmă premierul R.Moldova.
Consiliul Superior al Magistraturii din R. Moldova
Consiliul Superior al Magistraturii din R. Moldova (csm.md)

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din R. Moldova se face vinovat de faptul că în sistemul judecătoresc sunt judecători corupţi, oameni care lucrează în interesul unui clan politic sau economic, persoane care au arătat lipsă de respect faţă de lege timp de mai mulţi ani, a declarat premierul Maia Sandu prezentă la şedinţa CSM din 25 iunie.

Prim-ministrul a sugerat membrilor CSM ca toţi cei care au luat decizii ilegale să fie sancţionaţi astfel, fiind începută adevărata curăţare a sistemului judecătoresc. Cei care au luat decizii ilegale să plece iar judecătorii oneşti şi corecţi să fie promovaţi în funcţii pentru că „altfel nu vom putea lucra în continuare”.

„Să se renunţe la aplicarea dublelor standarte. Sunt decizii pe care trebuie să le luaţi imediat. Dacă aici lucrurile nu se vor schimba în următoarele 2-3 săptămâni atunci noi vom căuta o soluţie prin parlament şi guvern. Nu putem să tolerăm în continuare atitudinea neserioasă, nerespectuoasă faţă de lege şi faţă de cetăţeni atunci când toată ţara strigă „Justiţie!”, iar CSM se face că plouă”, a notat Maia Sandu.

Şefa Cabinetului de Miniştri de la Chişinău a ţinut să amintească despre decizia privind anularea alegerilor din municipiul Chişinău dar şi de alte decizii ilegale care în opinia premierului, trebuie să fie analizate iar judecătorii vinovaţi eliminaţi din sistem sau sancţionaţi aşa cum scrie legea. „CSM să-şi facă treaba! Schimbarea se va face oricum, ei trebuie să decidă să fie parte a acestei schimbări sau să rămână dincolo de această schimbare.”

Maia Sandu le-a promis judecătorilor oneşti şi corecţi că în persoana sa au cel mai mare sprijin pentru activitatea lor independentă.

„Atunci când cineva se simte că sunt presiuni din afară să ne contacteze şi noi vom face tot ce ne stă în puteri ca să eliminăm aceste presiuni. O să apărăm oamenii care îşi fac lucrul bine. Cei care apără hoţii în continuare, promovează judecători ce comit abuzuri vor trebui să răspundă. Noi nu mai putem să tolerăm dezastrul din justiţie! Oamenii aşteaptă să se facă dreptate”, a adăugat lidera PAS.

În concluzie, Maia Sandu a subliniat că CSM nu se mai poate ascunde după „presiunile politice” sau alte „motive inventate” deoarece le-a spus foarte clar: voinţa politică este de partea reformelor în justiţie, nu mai au niciun motiv să spună că nu au condiţii pentru reforme. „Avem probleme majore în justiţie. Aşteptăm ca ei să înceapă adevărata curăţare a sistemului judecătoresc.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe