Maia Sandu: În timp ce medicii din R. Moldova luptă pentru a salva vieţi, autorităţile fură democraţia

Maia Sandu
Maia Sandu (Epoch Times România)

Preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, susţine că autorităţile de la Chişinău în ultimele zile au adoptat decizii care încalcă drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului în loc să lupte prin măsuri eficiente cu pandemia, să ofere o protecţie adecvată medicilor lăsaţi singuri pentru a înfrunta virusul ucigaş, să informeze obiectiv societatea etc.

„Este vorba de dispoziţia Comisiei pentru situaţii excepţionale care, contrar legii, instituie derogări semnificative de la Codul muncii, Codul contravenţional, Codul administrativ şi cel de procedură civilă”, scrie liderul PAS pe pagina sa de socializare menţionând că derogările instituite de oficialii moldoveni nu vin în sprijinul oamenilor, ci în defavoarea lor.

În opinia fostului premier, este ilegală şi sfidătoare dispoziţia preşedintelui Consiliului Audiovizualului de a institui de facto cenzura în toate televiziunile din ţară. Libertatea gândirii, a opiniei şi cea de exprimare sunt elemente care nici pe timp de urgenţă, asediu sau război nu pot fi limitate. Cu cât mai obiectivă va fi informaţia oferită publicului larg, cu atât şansele de a scăpa de urgie vor fi mai mari.

În concluzie, Maia Sandu cere Comisiei pentru situaţii excepţionale să-şi revadă cât mai urgent deciziile menţionate pentru a se reveni în câmpul legalităţii. „Starea de urgenţă nu înseamnă abuz, călcarea în picioare a Constituţiei, a legilor acestei ţări şi a drepturilor fundamentale ale omului.”