Maia Sandu: Partidul Socialiştilor nu este o forţă care să meargă împotriva acestui sistem corupt, ci de partea lui

Prin învinuirea altor persoane de propriile eşecuri, Igor Dodon nu dă dovadă decât de laşitate, consideră liderul PAS, Maia Sandu care se întreabă ce alte scuze va mai găsi de acum încolo Dodon pentru lipsa lui de acţiune şi implicare.
Maia Sandu, candidatul PAS la prezidenţiale
Maia Sandu, candidatul PAS la prezidenţiale (Captură Foto / n4.md)

Curtea Constituţională din Republica Moldova a validat deja mandatul de preşedinte al lui Igor Dodon care vineri urmează să fie votat şi în Parlament, însă tot mai mulţi declară în ultima perioadă că Dodon preşedinte nu-i reprezintă. Recent şi liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu a afirmat acelaşi lucru.

„Nu poate să mă reprezinte o persoană care nu-şi respectă proprii cetăţeni, care a manipulat în această campanie şi care continuă să vină cu un discurs care isterizează populaţia şi o divide”, a afirmat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Alb&Negru” de la Unimedia, adăugând că nu are de ce să-l felicite cu aşa-zisa victorie.

Potrivit declaraţiilor făcute de Dodon după alegeri, liderul PAS consideră că acesta nu a prioritizat nici pe departe lupta cu corupţia şi cu atât mai puţin eliberarea instituţiilor statului din captivitatea în care se află. „Agenda lui e cu totul alta, ţine de subiecte identitare, retragerea cetăţeniei dlui Băsescu şi alte subiecte care nu au cum să îmbunătăţească viaţa cetăţenilor şi nu au nimic în comun cu preocupările cetăţenilor”, a adăugat Sandu.

Considerându-l pe Igor Dodon un incapabil, Maia Sandu a ţinut să precizeze că atunci când o învinuieşte pe ea şi pe alţi reprezentanţi ai opoziţiei pentru anumite lucruri, cum ar fi tergiversarea numirii lui în funcţia de preşedinte prin contestaţiile depuse la CEC de către PAS, toate astea nu sunt decât „un exemplu de laşitate şi mă întreb ce alte scuze va mai găsi de acum încolo pentru lipsa lui de acţiune şi implicare”.

Fiind întrebată de moderatoare de ce nu au organizat proteste dacă au avut dovezi că alegerile au fost fraudate, Sandu a menţionat că au decis să meargă pe calea contestării, pentru că, în acel moment, era clar că protestele nu vor schimba rezultatele alegerilor şi pe urmă exista riscul ca acele proteste să fie deturnate de această guvernare, care s-a obişnuit cu protestele şi are soluţii pentru ele deja, dar „asta nu înseamnă că nu putem să protestăm de acum încolo”.

„Guvernarea este surdă şi nu vrea să audă ce are de spus societatea, mă refer la legea amnistiei fiscale, reforma pensiilor şi tupeul cu care guvernarea acţionează este greu de înţeles şi tocmai am avut nişte alegeri care au demonstrat că această guvernare nu are susţinere populară, cu atât mai mult trebuie să ne întrebe şi să discute cu societatea atunci când vine să promoveze o politică sau alta”, a mai comentat Sandu.

În opinia dânsei, legea amnistiei trebuie retrasă şi aruncată la coş, nu e nimic în ea ce ar putea ajuta cetăţenii, pentru că este o lege prin care se încearcă legalizarea averilor care au fost acumulate în mod fraudulos. „Acum ce, să le iertăm tuturor persoanelor publice, care nu pot să-şi justifice provenienţa legală a averilor, să-i iertăm dintr-un foc? Asta se numeşte luptă împotriva corupţiei? Nu se mai adoptă legi pe bază de argumente, în Parlament se iau decizii doar pornind de la nişte dosare, nişte favoruri personale promise”, a comentat Sandu.

În context, liderul PAS a declarat că până la alegerile parlamentare din 2018, sau de mai devreme, în cazul unor anticipate, se vor pregăti pentru a demonstra că Partidul Socialiştilor nu este un partid sau o forţă care să meargă împotriva acestui sistem corupt, ci este de partea lui.

Aceasta a ţinut să puncteze că la parlamentare vor merge separat de Partidul Platforma DA, în conlucrare aşa cum s-a făcut şi până acum, fiecare pe segmentul lui de electorat. Se va face front comun pentru a se asigura condiţii mai bune pentru alegerile parlamentare, mai ales că se cunosc deja modalităţile de fraudare folosite de actuala guvernare la prezidenţiale.

„Suntem două partide. Formula cu care vom merge în campanie o vom discuta mai aproape de alegeri, este greu de spus. În opinia mea vom merge separat şi nu văd de ce ar trebui să intrăm într-o competiţie. Cred că Platforma DA este cel mai potrivit potenţial partener pentru această coaliţie. Noi credem că acest stat poate fi salvat”, a conchis Maia Sandu.