Curtea Constituţională decide: Filat rămâne fără mandat de deputat

Deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova au decis, după mai bine de un an de la retragerea imunităţii parlamentare, să-i retragă mandatul de deputat lui Vlad Filat. Astfel, fotoliul fostului premier va fi ocupat de Simion Grişciuc, decizie confirmată şi de CC.
Fostul lider liberal-democrat, Vlad Filat
Fostul lider liberal-democrat, Vlad Filat (today.md)

Săptămâna trecută, în Parlamentul Republicii Moldova s-a discutat retragerea mandatului de deputat al fostului premier Vlad Filat, care acum se află după gratii, şi înlocuirea acestuia cu fostul deputat Simion Grişciuc care în prezent este director general la Tutun CTC. Decizia Parlamentului a fost atacată de câţiva deputaţi PLDM la Curtea Constituţională, care a declarat inadmisibilă sesizarea lor.

„La 19 decembrie 2016, de către un grup de deputaţi în Parlament, în adresa Curţii Constituţionale a fost depusă Sesizarea nr. 152a/2016 privind controlul constituţionalităţii Hotărârii Parlamentului nr. 273. din 15 decembrie 2016 prin care s-a constatat încetarea de drept a calităţii de deputat a domnului Vladimir Filat. Prin decizia Curţii Constituţionale din 19 decembrie 2016, respectiva sesizare a fost declarată inadmisibilă”, se arată într-un comunicat al Curţii.

În acelaşi timp, pe lângă validarea mandatului de deputat al lui Simion Grişciuc, Curtea l-a validat şi pe cel al Irinei Mizdrenco care va ocupa locul noului preşedinte ales, Igor Dodon fiind nevoit, conform legislaţiei să renunţe la această funcţie.

„De asemenea, la validarea mandatului de deputat în Parlament s-a ţinut cont de declaraţia candidatei supleante pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova, Loretta Handrabura, care a refuzat atribuirea mandatului de deputat. Curtea a constatat că supleanţii Irina Mizdrenco şi Simion Grişciuc au prezentat Comisiei Electorale Centrale declaraţiile prin care au acceptat mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, asumându-şi obligaţia de a înlătura incompatibilităţile în termenele prevăzute de lege, iar în şedinţa plenară a Curţii nu au fost stabilite circumstanţe de natură să împiedice validarea mandatului”, se mai anunţă în comunicat.

Amintim că la 15 decembrie 2016, Parlamentul RM a declarat vacante două mandate de deputat: un mandat de deputat pe lista Partidului Socialiştilor, ca urmare a demisiei deputatului în Parlament Igor Dodon, şi un mandat de deputat pe lista Partidului Liberal Democrat, ca urmare a încetării de drept a calităţii de deputat în Parlament a domnului Vladimir Filat.

Vlad Filat se află acum la închisoare după ce Instanţa sectorului Buiucani l-a condamnat la 9 ani de detenţie pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă, l-a amendat cu 60.000 de lei, l-a privat de dreptul de a deţine anumite funcţii publice timp de 5 ani, i-a retras distincţia de stat Ordinul Republicii şi i-a aplicat măsura de siguranţă a confiscării speciale a bunurilor care constituie obiectul remunerării ilicite în valoare de 791 milioane lei. În prezent dosarul fostului parlamentar se află pe masa judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiţie.