Raluca Răducanu: Igor Dodon promovează ideologia identificării duşmanilor externi imaginari

Raluca Răducanu susţine că mandatul lui Dodon va fi unul complicat şi marcat de promovarea anumitor interese în defavoarea moldovenilor. Societatea civilă şi alţi actori politici urmează să-i monitorizeze retorica trasată şi de Kremlin.
Raluca Răducanu
Raluca Răducanu (facebook/profil r.raducanu)

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Raluca Răducanu, sociolog şi analist politic de la Bucureşti susţine că unele declaraţii ale preşedintelui ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, sunt grave şi nepotrivite funcţiei de şef de stat, de aceea consideră normal ca o persoană care a ajuns într-o funcţie publică importantă să fie monitorizată atent de observatorii externi, societatea civilă din Moldova precum şi de alţi actori politici. Şeful statului este în primul rând garantul suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Igor Dodon însă a făcut declaraţii extrem de grave în ultima perioadă referitoare şi la conflictul transnistrean.

”În primul rând, a felicitat noul lider de la Tiraspol pentru câştigarea alegerilor din regiune, în condiţiile în care acele alegeri nu sunt recunoscute de comunitatea internaţională. Mai mult, chiar a anunţat că va efectua o vizită oficială la Tiraspol. Preşedintele unui stat nu efectuează vizite oficiale pe teritoriul statului. El poate să efectueze vizite oficiale în afara statului. Şi cred că cea mai gravă declaraţie a fost ignorarea genezei conflictului transnistrean.”

În opinia Ralucăi Răducanu, Igor Dodon a ales să ignore toate documentele internaţionale care recunosc prezenţa ilegală a armatei ruse pe teritoriul Moldovei şi responsabilitatea Kremlinului pentru menţinerea unui regim separatist în graniţele internaţional recunoscute ale Republicii Moldova. A făcut lucrul acesta justificând conflictul cu trimitere la fantasmele trecutului şi anume la pericolul pe care l-ar fi reprezentat România. ”Aceste declaraţii mi se par foarte grave.”

Raluca Răducanu presupune că Igor Dodon apelează la această retorică fiindcă este interesat să promoveze o anumită ideologie, care este trasată şi de Federaţia Rusă, ideologia identificării unor duşmani externi imaginari şi imaginaţi pentru promovarea anumitor interese care sunt în defavoarea cetăţenilor moldoveni. ”Şi cred că acest interes şi miza principală a preşedintelui Dodon în perioada mandatului va fi să îndepărteze Republica Moldova de Uniunea Europeană.”

Igor Dodon se va înţelege mai bine cu Moscova decât preşedintele Timofti, dar trebuie toţi să fie foarte atenţi la faptul că ”o eventuală ridicare a embargoului de către Federaţia Rusă nu se va face fără costuri, deoarece Federaţia Rusă nu face cadouri politice şi eu nu cred că cetăţenii Republicii Moldova sunt pregătiţi să plătească aceste costuri.”

Ce ţine de relaţia Bucureşti-Chişinău, Raluca Răducanu a notat că atâta timp cât cetăţenii moldoveni văd în România un partener, sau un model de luptă împotriva corupţiei şi de dezvoltare economică, nu vor exista probleme în ceea ce priveşte dialogul cu liderii RM. ”Preşedintele Dodon nu are atât de multe atribuţii pe cât şi-ar dori probabil să aibă şi cred că centrul de greutate al relaţiilor instituţionale va fi Guvernul de la Chişinău.”

În concluzie, analista politică a menţionat că mandatul preşedintelui ales şi validat va fi unul complicat în care prăpastiile din societate vor fi accentuate, deoarece urmează alegerile din anul 2018 şi se pare că a fost aleasă calea cea mai facilă de atragere a electoratului şi anume de a crea conflicte interne.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe