Flashmob la Chişinău: Liberalizarea capitalului – proiect nou de albire a banilor negri din offshoruri

Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au protestat vineri în faţa Parlamentului de la Chişinău, după ce au aflat de noul proiect de lege propus de câţiva deputaţi, în frunte cu preşedintele Legislativului, Andrian Candu.
Şedinţa Parlamentului
Şedinţa Parlamentului (politics.md)

La 16 decembrie, mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile din Moldova au organizat un flashmob în faţa Parlamentului, cu genericul “Nu legalizaţi corupţia!”. Prin acest manifest, participanţii şi-au exprimat dezacordul faţă de adoptarea în grabă a proiectului Legii privind liberalizarea capitalului, numită şi “amnistia fiscală” prin care în opinia lor “corupţii ar dori să-şi legalizeze hoţiile”. În timpul protestului au fost scandate lozincile: “Jos hoţia”, “Nu legalizaţi corupţia”, „Nu legalizaţi banii furaţi”.

Prezentă la eveniment, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a menţionat că “nu se poate să se aprobe o lege care este contestată de societatea civilă, pentru că noi credem că această lege va legaliza banii furaţi, iar cei care au furat banii trebuie să fie sancţionaţi. Asta înseamnă lupta împotriva corupţiei. Nu se poate ca o asemenea lege contestată să fie aprobată în grabă fără dezbateri publice veritabile, pentru că am văzut că au încercat să facă nişte dezbateri care sunt mimate cu invitaţi care convin guvernării şi din păcate acest lucru se întâmplă nu doar în cazul acestui proiect de lege. În general guvernarea a decis să ignore societatea civilă şi cetăţenii şi să guverneze fără să organizeze procese participative”.

Reprezentantul Asociaţiei Promo-LEX Pavel Postică a declarat că principalul risc constă în faptul că banii aparent ilegali sau chiar ilegali ar putea fi legalizaţi şi în economia Repiblicii Moldova ar putea intra bani negri, murdari.

„Aparent ei au mimat nişte dezbateri publice pe interior în cadrul coaliţiei majoritare pentru că societatea civilă chiar dacă a cerut dezbateri publice a fost informată doar cu o zi înainte de acest eveniment, respectiv nu am avut nici posibilitate şi nici capacitatea să ne pregătim şi să venim să participăm la aceste dezbateri. Mai mult ca atât, există legi în RM în special Legea cu privire la transparenţa în procesul decizional care obligă autorităţile să respecte nişte termene standarte şi această grabă cu care se promovează acest pachet legislativ ni se pare destul de dubios şi ne duce la ideea că în mare parte vine să legalizeze acei bani care au fost furaţi din acea schemă de furt a miliardului”, a declarat Postică, conform privesc.eu.

Deputaţii Iurie Leancă şi Eugen Carpov la intrarea în sediul Parlamentului au fost întâmpinaţi de către protestatarii care le-au înmânat cerinţele lor scrise. Cei doi deputaţi au promis că “în actuala formula sub nici o formă nu vom susţine acest proiect de lege şi nu îl vom vota”.

Nu a putut să nu comenteze aceast proiect nici expertul român Sorin Ioniţă, care consideră că băieţii care au furat în ultimii ani şi au ascuns banii negri în proprietăţi şi offshoruri, nu încearcă decât să-i albească.

„În Moldova trece în parlament pe ultra-repede înainte o “lege privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală” – sanchi, adică o amnistie fiscală pentru ca băieţii care au furat toţi anii ăştia şi au ascuns banii negri în proprietăţi şi offshoruri să îi poată albi. Urlă presa, câtă mai e, şi societatea civilă, megascandal, dar ăştia merg voios înainte, că alegerile au trecut, îi doare la bască. Iniţiator, finul lui Plahotniuc, normal”, a scris Ioniţă pe contul său de Facebook.

Acesta a încercat să se abţină de la multe comentarii pentru a nu da „idei PSD, dar mă gândesc oricum află de la consilierii lor de taină plantaţi la Chişinău care lucrează pentru guvernul patronat de Plaha. Sau pentru el personal, cam tot aia. Vezi băi Ghiţă cum se face treaba la băieţi profi, nu luzări ca tine? Dai amnistie fiscală, dar nu-i zici pe nume, ca să se poată preface partenerii externi că nu s-au prins despre ce e vorba, deci salvăm şi onoarea lor, şi legea. Ii zici "liberalizarea capitalului" - foarte tare. Ba chiar liberalizare europeană, dacă e”.

Menţionăm, că în ciuda opunerilor şi dezbaterilor, proiectul privind legalizarea capitalului şi stimularea fiscală a fost votat în prima lectură de către coaliţia de guvernare, deşi e plin de neclarităţi. „Diavolul este în detalii şi aţi recunoscut că sunt multe detalii neclarificate. Nu este clar care sunt metodele cum vom stabili dacă resursele au fost obţinute pe cale legală sau nu. Care este sensul să votăm acum”, a comentat liderul PPEM, Iurie Leancă în cadul dezbaterii proiectului în şedinţa Parlamentului.