UPDATE. Anatol Şalaru: ”Alături de Dodon şi Voronin, Ghimpu este al treilea preşedinte care vrea demiterea mea”. Solicitare expediată prim-ministrului

Biroul Politic al Partidului Liberal a retras susţinerea politică a ministrului Apărării de la Chişinău. Relaţia dintre doi lideri liberali Ghimpu şi Şalaru s-ar fi tensionat. Anatol Şalaru susţine că PL se conformează cerinţelor lui Dodon.
Anatol Şalaru, fostul ministru al Apărării
Anatol Şalaru, fostul ministru al Apărării (facebook.com / anatol.salaru)

UPDATE: După ce Biroul politic al Partidului Liberal, la solicitarea preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, a decis să-i retragă sprijinul politic colegului lor, Anatol Şalaru, aflăm că există deja şi o solicitare în scris către prim-ministru. Potrivit trm.md, Ghimpu a trimis o solicitare în scris premierului Pavel Filip pentru retragerea din funcţie a ministrului Apărării, Anatol Şalaru, care urmează să fie demis din funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului.

Liderul PL, îl acuză pe Şalaru de faptul că ar fi încercat să mituiască deputaţi liberali, pentru a părăsi partidul, catalogând acţiunile sale drept o tentativă de distrugere a partidului, cu toate că Şalaru e unul din puţiinii membri care au contribuit la crearea PL.

***

Într-o postare pe contul său de Facebook ministrul Apărării Anatol Şalaru anunţă că la 12 decembrie, Biroul politic al Partidului Liberal (PL), la solicitarea lui Mihai Ghimpu, a decis să-i retragă sprijinul politic folosind pseudo-argumente şi acelea inventate. În realitate, motivul retragerii sprijinului politic îl constituie faptul că a solicitat o analiză pertinentă a rezultatului alegerilor şi a motivului pentru care PL a ajuns la nici 2%. De asemenea, a solicitat convocarea congresului, în care să fie pusă în discuţie situaţia partidului.

În opinia lui Şalaru ar fi fost normal ca Mihai Ghimpu, după un astfel de rezultat, care a trimis PL la jumătate din marja de eroare a sondajelor, să-şi depună mandatul de preşedinte şi să accepte convocarea congresului şi alegerea unei noi conduceri.

”Situaţia actuală a partidului este dezastruoasă. Partidul Liberal s-a transformat într-un SRL administrat după bunul plac al domnului Preşedinte. Partidul Liberal are nevoie de reconstrucţie, de noi lideri, dacă nu, riscă să ajungă în coşul de gunoi al istoriei.”

Anatol Şalaru susţine că în calitate de ministru al Apărării, a făcut tot posibilul să apropie Moldova de NATO şi de partenerii de dezvoltare, iar rezultatele au fost vizibile.

”Pentru prima dată în istorie, Republica Moldova a făcut parte din declaraţia finală a unui summit NATO, [a existat n.r.] deschiderea Oficiului de Legătura NATO la Chişinău, [se vorbeste despre n.r.] demararea creării coridorului verde pentru retragerea trupelor ruseşti din Transnistria, demararea reformei şi reformatării Armatei Naţionale, interoperabilizarea Armatei Naţionale cu armatele ţărilor NATO. Acestea sunt câteva din lucrurile pe care le-am făcut şi sunt hotărât să le continui. Se pare că aceste lucruri au deranjat.”, a notat ministrul Apărării.

În concluzie, Şalaru a remarcat că, paradoxal, alături de Igor Dodon şi Vladimir Voronin, Mihai Ghimpu este cel de-al treilea preşedinte care vrea demiterea sa de la Ministerul Apărării. ”Nu am de gând să părăsesc partidul pe care l-am fondat şi pentru care am luptat.”

Notabil este faptul că într-un interviu acordat luni pentru Radio Europa Liberă, Anatol Şalaru a informat că sâmbătă este şedinţa Consiliului Central al PL. Acolo se va propune demiterea sa din funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului, iar tot ceea ce se întâmplă cu atâta rapiditate „ar însemna că Partidul Liberal se conformează cerinţelor lui Dodon”.