Maia Sandu şi Volodimir Zelenski: Am relansat relaţiile moldo-ucrainene după ani de dialog suspendat

Maia Sandu în vizită la Kiev. Intrevedere cu Volodimir Zelenski
Maia Sandu în vizită la Kiev. Intrevedere cu Volodimir Zelenski (presedinte.md)

În prima sa vizită în străinătate în calitate de preşedinte, Maia Sandu a declarat în cadrul întrevederii cu Volodimir Zelenski că Ucraina este pentru Republica Moldova un „partener strategic” inclusiv în domeniul securităţii şi al integrării europene.

În ultimii ani, dialogul moldo-ucrainean la nivelul şefilor de stat a fost practic suspendat, a subliniat Maia Sandu care împreună cu Volodimir Zelenski au reiterat interesul pentru relansarea relaţiilor dintre ambele ţări, convenind să iniţieze un nou capitol atât în relaţiile bilaterale la nivelul şefilor de stat, cât şi în aspiraţiile comune de integrare europeană.

Liderii Moldovei şi Ucrainei au anunţat decizia privind crearea unui Consiliu prezidenţial, care să contribuie la identificarea soluţiilor fezabile şi rapide în beneficiul cetăţenilor, precum şi pentru monitorizarea implementării înţelegerilor convenite.

Preşedintele Maia Sandu a notat, în discursul său, că Republica Moldova susţine ferm şi fără rezerve integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internaţional.

Printre alte subiecte discutate în cadrul întrevederii celor doi lideri se numără accelerarea acordului ce ar permite cetăţenilor ambelor state să traverseze frontiera doar în baza buletinului de identitate; necesitatea de a diversifica sursele de energie; aprovizionarea cu apă a localităţilor de pe ambele maluri ale râului Nistru ca prioritate comună; dezvoltarea infrastructurii rutiere pe traseul Chişinău-Soroca-Yampil-Kiev, care să asigure cea mai rapidă rută între capitalele statelor.

În a doua parte a zilei de marţi, Maia Sandu a avut o întrevedere cu domnul Dmitro Razumkov, preşedintele Radei Supreme a Ucrainei.